Atlantis tilbake på jorda

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her lander Atlantis for siste gang
Den amerikanske romferja Atlantis har landet i Florida. Dermed er USAs romferjeprogram avsluttet.

Fakta om USAs romferjer  

• Første romferje, Columbia, ble skutt opp 12. april 1981.

• I alt fem romferjer ble tatt i bruk: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis og Endeavour. Ytterligere to romferjer ble bygd for testbruk i atomsfæren.

• To av romferdene endte med tap av ferje og besetning: Challenger eksploderte 73 sekunder etter oppskytning 28. januar 1986, mens Columbia gikk i oppløsning over Texas under tilbakevending til jorden 1. februar 2003. Til sammen 14 besetningsmedlemmer omkom i de to katastrofene.

(Kilde: NTB, Wikipedia) (©NTB)

Romferja landet trygt med sine fire astronauter i det tidlige morgenmørket torsdag på den lange flystripa på NASAs base i det sørlige Florida.

Se landingen her

– Atlantis er kommet til havn for siste gang, dens reise har tatt slutt. Et øyeblikk i historien å ta vare på, sa kontrollsenteret da romfartøyet landet like før klokka 6 amerikansk tid.

De fire astronautene ble vekket av den patriotiske sangen «God Bless America» for å forberede det de kaller en bittersøt landing, 42 år etter at Neil Armstrong ble det første mennesket på månen.

Utstyr

Atlantis har vært på en 13 dager lang reise for å levere mat, klær, utstyr og forskningsmateriell til den internasjonale romstasjonen ISS, forsyninger som er ment å vare fram til neste amerikanske frakt kommer om kanskje ett år.

Det amerikanske romferjeprogrammet har omfattet til sammen 135 romferder siden den to dager lange jomfruturen med Columbia i april 1981.

Hundrevis av astronauter har reist ut i rommet med de fem romferjene i løpet av det 30 år lange eventyret som har kostet nærmere 200 milliarder dollar. 14 av astronautene har mistet livet i to ulykker.

Nytt program

Hundrevis av astronauter har reist ut i rommet med de fem romferjene i løpet av det 30 år lange eventyret som har kostet nærmere 200 milliarder dollar. 14 av astronautene har mistet livet i to ulykker.

I mellomtiden, i mange år framover, er USA helt avhengig av det russiske romprogrammet for å sende mannskaper og forsyninger til romstasjonen.