Giske vil skrinlegge EU-debatten i Norge

Giske mener virkeligheten viser at ikke engang nei-folket har vært pessimistiske nok. Foto: Berit Roald / Scanpix Les mer Lukk

Næringsminister Trond Giske (Ap) mener at finanskrisen i EU viser at det nå er på tide å skrinlegge EU-debatten i Norge.

– Jeg tror det er veldig lang tid før dette spørsmålet kommer opp igjen. Også fordi næringslivet er godt sikret i EØS-systemet. Vi er med der vi vil være med, og så slipper vi de tingene som ikke er verdt det: euroen, fiskeripolitikken, landbrukspolitikken og felles utenrikspolitikk, sier Giske til VG.

Mens finansminister Sigbjørn Johnsen har uttalt at det er for enkelt å si at euroen har vært mislykket, er Giske uenig. Næringsministeren mener virkeligheten viser at ikke engang nei-folket har vært pessimistiske nok.

– Det var nok av kritiske økonomer som mente det å konstruere en felles valuta uten en felles finanspolitikk var en oppskrift på ulykke. Men selv ikke vi på nei-siden kunne vel tro det skulle gå så ille, sier Giske.

Les også: Seks av ti sier nei til EU

Men Giskes sjef er uenig. Krisetendensene i internasjonal økonomi strekker seg utenfor grensene til både EU og eurosamarbeidet, mener statsminister Jens Stoltenberg, som sier det er feilslått å isolere diskusjonen til valutaunionens videre eksistens.

– USA, Storbritannia og Island har eller har hatt store budsjettunderskudd og svimlende høy gjeld. Ingen av dem har euroen, påpekte han overfor NTB onsdag.

Les hele intervjuet med Jens Stoltenberg: – Kriseland skulle gjort som Norge