Nanoteknologi på studietoppen

Nanoteknologi og medisinstudier er blant de mest populære fagene å studere i år (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Rekordmange søker høyere utdanning gjennom Samordna opptak i år.

Vanskeligst er det å komme inn på er medisin, nanoteknologi, psykologi og tannlegestudiet.

På listen over de mest populære studiene er også veterinærstudier, ernæring og industriøkonomi.

– I år har det vært økning i søkertall til økonomi- og administrasjonsfag. Det er også mange søkere til helsefag og realfag, men bare en liten økning sammenlignet med i fjor, sier daglig leder i Samordna opptak, Bente Ringlund Bunæs, til NTB.

Blant førstegangssøkerne er det nanoteknologi ved NTNU som er mest populært, med et snitt på 61,9 studiepoeng som inntakskrav. Det er første gang dette studiet er på topplisten, ifølge Kunnskapsdepartementet. Ellers er det medisinstudiet som troner over enkeltstudiene med flest søkere.

Flere studieplasser

Av knapt 108.000 søkere er rundt 88.000 kvalifisert for opptak til minst ett studium. Dette er en økning på 3,6 prosent sammenlignet med fjoråret, noe Kunnskapsdepartementet gleder seg over.

– En jevn økning i søkertallet er helt som forventet og viser at regjeringen traff veldig godt da den bevilget nye midler til 2.200 nye studieplasser. I tillegg har høyskoler og universiteter klart å ordne plass til 1.000 ekstra studieplasser, slik at vi klarer å holde følge med etterspørselen, sier statssekretær Kyrre Lekve til NTB. Han gir honnør til lærestedene for å gi plass til flere studenter.

Trenger boliger

Også Norsk Studentorganisasjon er fornøyd med økt studenttall, men understreker at økningen ikke må gå på bekostning av studiekvaliteten og infrastrukturen på institusjonene.

– Det hander om å ikke overfylle lesesaler og forelesningssaler, og at man må ha mulighet til å følge opp hver enkelt student nøye. I tillegg blir det økende behov for flere studentboliger, sier Kim Kantardjiev, leder i Norsk Studentorganisasjon, til NTB.

Trangt i byene

Kunnskapsdepartementet innrømmer at veksten vil bli utfordrende.

– Det begynner å bli trangt i en del av storbyene våre, men dette er en positiv utfordring, sier Lekve, og peker på veksten i bygging av studentboliger, med 1.000 boliger i året.

Et lite skår i gleden er at søkertallet til lærerstudier er stabilisert etter tre år med vekst.

– Det er en skuffelse at søkertallet ikke vokser i år også, men Kunnskapsdepartementet vil jobbe for at det skal øke framover, blant annet gjennom partnerskapet GNIST, sier Lekve. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter