Undersøkelse: Trendy å drikke alkohol på hverdager

Undersøkelsen viser at folk som bor i Oslo og på resten av Østlandet drikker mest. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

Det er blitt trendy å drikke alkohol på hverdager, spesielt i de store byene, ifølge en undersøkelse som Synovate har laget for Dagbladet.

Undersøkelsen viser at de eldste drikker oftest, de yngste drikker mest, og at drikkekultur fra Sør-Europa er i ferd med å innta Norge.

Undersøkelsen viser også at folk som bor i Oslo og på resten av Østlandet drikker mest. I Oslo svarer 18 prosent at de drikker alkohol mellom tre og seks dager i uken.

Det er blitt en trend, spesielt i de større byene, å drikke på hverdager, forteller overlege og medisinskfaglig rådgiver Rune Tore Strøm ved rusakuttmottaket ved Oslo universitetssykehus.

Han får medhold fra fastlege og professor i samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Westin.

– Den ubehagelige sannheten er at drikkemønsteret har forandret seg de siste tiårene. Vi har tatt til oss mer kontinentale vaner hvor det er vanlig å drikke daglig, samtidig som vi ikke har kvittet oss med den gamle fyllekulturen. Resultatet er at vi får økt alkoholkonsum, sier Westin.

Men selv om byfolk drikker oftest, er det nordlendingene som er hardest på flaska. Av de spurte som bor i Nord-Norge svarer 17 prosent at de drikker seks eller flere alkoholenheter hver gang de drikker.

Blant de spurte over 60 år svarer 21 prosent at de drikker mellom tre og sju dager i uken. Men 83 prosent av dem drikker mindre enn tre enheter hver gang de tyr til flaska. Det er ikke så mye i seg selv, sier Strøm, men han minner om at alkohol kan endre effekt av medisin som eldre folk inntar.


Les flere nyheter her