Allende begikk selvmord, fastslår ny gransking

Salvador Allende bæres ut av Presidentpallaset i Santiago etter at han omkom i et militærkupp mot ham i 1973 (Foto. Scanpix). Les mer Lukk

Rettsmedisinske eksperter har konkludert med at Chiles tidligere president Salvador Allende tok sitt eget liv da presidentpalasset ble stormet under militærkuppet i 1973.

Granskingen har dermed kommet fram til den samme konklusjonen som familien, sa Allendes datter, den chilenske senatoren Maria Isabel Allende, tirsdag.

– Under ekstreme omstendigheter 11. september i 1973 tok han beslutningen om å ta sitt eget liv istedenfor å bli ydmyket, fortsatte presidentdatteren.

Granskingen av den egentlige dødsårsaken ble iverksatt i januar i år. I mai bestemte man seg for å grave opp levningene etter presidenten, slik at de kunne undersøkes av rettsmedisinske eksperter.

Les også: Chile graver Allende frem

Den offisielle versjonen har siden kuppet vært at han skjøt seg selv med en rifle da Augusto Pinochets kuppmakere angrep presidentpalasset. Men det ble ikke funnet verken våpen eller kuler ved presidentens kropp, og familien hans fikk heller aldri se liket.

De fleste tilhengerne av den sosialistiske presidenten har støttet selvmordsteorien. Men flere venstreorienterte politiske ledere og mediekilder har hevdet at Allende ble drept.(©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter