Sikkerhetsvakter avhøres etter voldtekt ved Stortinget

Opptak fra et overvåkingskamera har Stortingets sikkerhetstjeneste overgitt til politiet. Tidligere bilde av Stortinget fra Scanpix. Les mer Lukk

Stortingets sikkerhetsvakter så voldtekten på Løvebakken via overvåkingskamera mens den foregikk, men grep ikke inn. Det var ikke lett å se hva som skjedde, mener Oslo-politiet.

– Dette var en vanskelig vurdering fordi ting skjedde ganske fort, og man må studere videoen ganske nøye for å se at det var et overgrep, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til NTB.

Les mer: 15-åring siktet for voldtekt – offer etterlyst

Videoen fra Stortingets overvåkingskamera er hovedbeviset mot den voldtektssiktede 15 år gamle asylsøkeren fra Nord-Afrika, som ble løslatt mandag. Han er siktet for å ha hatt seksuell omgang med en kvinne – som anslås å være i 20-årene – og som var ute av stand til å motsette seg dette fordi hun var beruset.

Tirsdag avhøres sikkerhetsvaktene av politiet. Vaktene fulgte med på det som skjedde via overvåkingskameraene, meldte fra til politiet og holdt øye med mannen slik at han ble pågrepet like etter hendelsen. Offeret var da forsvunnet og har ikke tatt kontakt med politiet ennå.

Les også: -15 åring løslatt etter voldtektssiktelse

Ifølge stortingsdirektør Hans Brattestå er det politiet som har ansvaret for sikkerheten utenfor Stortinget.

– Men dersom det skjer noe utenfor bygningen og det står om liv og helse, er det naturlig at sikkerhetstjenesten kontakter politiet, og eventuelt griper inn selv. Det kommer an på omstendighetene, sier Brattestå til NTB. (©NTB)

Les også: - Noen filmet voldtekt utenfor Stortinget