Tror drapet var planlagt

Kort tid etter at en kvinne i 50-årene ble funnet død i dette huset i Tvedestrand kommune i Aust-Agder, pågrep politiet to menn. Én av dem er siktet for overlagt drap. Foto: Ernest Boswarva / Scanpix Les mer Lukk

Drapsofferet i Tvedestrand, 57 år gamle Bjørg Kjær, ble truffet av fire slag som samlet sett var dødelige, viser den foreløpige obduksjonen. Fostersønnen (34) er siktet for overlagt drap.

Tirsdag ble han fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Den 57-årige kvinnen ble funnet søndag kveld, og politiet tror hun døde av slagskader. De første resultatene av obduksjonen ble klare tirsdag ettermiddag.

– Jeg har fått en muntlig tilbakemelding fra rettsmedisinerne. De bekrefter at kvinnen har fire kraftige stumpvold-skader som i alle fall samlet er dødelige, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt til NTB.

– Drept med jernstang

Tirsdag utvidet politiet siktelsen fra forsettlig til overlagt drap.

– Ut fra det siktede sa i avhør mandag kveld, framstår drapet for oss som overveid eller planlagt uten at jeg kan gå nærmere inn på årsaken til det, forklarer Søfteland.

Til Fædrelandsvennen sier politiadvokaten at drapet trolig var planlagt i flere måneder. Etter det avisa erfarer, hadde den 34 år gamle mannen med seg en jernstang da han gikk inn i leiligheten til fostermoren. Etter at han hadde slått henne til døde med jernstangen, skal han ha forsøkt å sette fyr på klærne hennes.

Ifølge Agderposten har 34-åringen forklart politiet at han oppsøkte fostermoren for å diskutere hennes behandling av ham i oppveksten. Dette skal ha utartet til en krangel. Søfteland vil ikke bekrefte opplysningene overfor NTB.

– Dette er spekulasjoner som jeg ikke kan kommentere, sier han.

Mulig drapsvåpen

Politiet har funnet det de tror kan være drapsvåpenet, men vil ikke si hva slags våpen det dreier seg om.

– Vi har funnet en gjenstand som er forenlig med de skadene avdøde har. Men vi er usikre på om det er denne gjenstanden som ble brukt til å påføre henne skadene, eller om det kan være snakk om flere gjenstander, sier politiadvokat Søfteland.

Det var da politiet søndag kveld rykket ut for å sjekke en melding om branntilløp i et hus ved Holt Camping at de fant den døde kvinnen i leiligheten. Politiadvokaten vil ikke svare på om branntilløpet kan knyttes til drapet.

– Sterkt preget

34-åringens forsvarer, Stian Kristensen, er ikke overrasket over den utvidede siktelsen.

– På bakgrunn av det avhøret han ga til politiet mandag, er det ikke overraskende at siktelsen ble utvidet, sier Kristensen til NTB.

Han vil ikke kommentere hva 34-åringen har forklart i avhør. Den siktede samtykket ikke til varetektsfengsling.

– Han samtykket ikke, men tar fengslingen til etterretning. Med en så alvorlig siktelse er ikke resultatet av fengslingsmøtet uventet, sier advokaten.

34-åringen og hans 18 år gamle kamerat ble pågrepet søndag. Politiet mener begge befant seg i leiligheten da drapet skjedde.

Fengsling onsdag

18-åringen skal etter planen fremstilles for varetekt onsdag.

Verken 34-åringen eller 18-åringen har tatt stilling til om de erkjenner straffskyld etter siktelsen. 34-åringen erkjente imidlertid de faktiske forholdene, altså å ha tatt livet av fostermoren sin, i avhør mandag kveld.

Politiet vil be om en rettspsykiatrisk undersøkelse for å få avgjort om de to er strafferettslig tilregnelige. (NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Kort tid etter at en kvinne i 50-årene ble funnet død i dette huset i Tvedestrand kommune i Aust-Agder, pågrep politiet to menn. Én av dem er siktet for overlagt drap. Foto: Ernest Boswarva / Scanpix