Vil ha alkohol levert på døra i Sverige

Folkpartiet vil ha drikkevarene sendt hjem til svensker på døra (Foto: Colourbox). Les mer Lukk

Det svenske Folkpartiet tar til orde for at Systembolaget skal kunne levere vin og sprit på døra til sine kunder, men Systembolaget selv mener ordningen vil true folkehelsa.

Svenskene bør få nyte godt av Systembolagets vareutvalg og service også uten å måtte dra i selve butikken, foreslår Folkpartiet.

– Systembolaget skal gi perfekt service til edrue voksne, og i det burde det inngå at man skal kunne få sine varer kjørt hjem til døra, sier Carl B. Hamilton i det liberale svenske partiet.

Ifølge Hamilton vil ikke ordningen bare gi bedre service til kundene, men den vil også kunne hjelpe til med å styrke monopolstatusen til den statlige eide sprit, vin og øl-utsalgskjeden. Rundt 40 private vinimportører leverer allerede til varer til svenske hjem, bestilt på nettet fra Danmark og Tyskland.

Les også: Dette koster ekstraflaskene i tollen

– Dette er en ny type konkurranse som vokser veldig raskt og Systembolaget risikerer å bli hengende etter, fortsetter Hamilton.

Men legen Sven Andréasson, som også sitter i Systembolagets styre, mener forslaget er dårlig.

– Dette er en risiko for folkehelsa, og om det blir noen forandring så handler det mest om økt tilgjengelighet, salg og dermed flere skader, sier legen.

I Norge leveres alkohol på døra til Vinmonopolets kunder i Oslo og Akershus og per post til andre steder i landet. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter