Moldejazz tar sats for 51. gang

Lionel Batiste (80) fra New Orleans og danseren Jeanette Holsbøvåg førte an under den tradisjonelle streetparaden i forkant av åpningen av Moldejazz mandag (Foto: Kjell Herskedal / Scanpix). Les mer Lukk

Moldejazz åpnet tradisjonen tro med streetparade gjennom sentrum mandag. I år har festivalen sørget for at ingen popstjerner vil kunne overskygge jazzstjernene på programmet.

Til forskjell fra tidligere år mangler nemlig årets Moldejazz typiske trekkplastre – internasjonale pop- og rockstjerner – som har sørget for publikumsrekord år etter år.

Men det betyr ikke at festivalen mangler gode navn, og programmet gjør seg ifølge festivalsjef Jan Ole Otnæs godt uten de største superstjernene.

– Vi har en god miks av jazz og musikk som er beslektet med jazz. For oss er det er viktig å rive ned noen båser, og løfte fram musikk som både påvirker jazzen og som er beslektet med den, sier Otnæs til NTB.

Han trekker fram navn som John McLaughlin, Mathias Eick, Jarle Bernhoft og Røyksopp, som alle beveger seg på tvers av musikkens tradisjonelle sjangergrenser.

Holland solo

Blant årets store jazznavn er den engelske bassisten Dave Holland, festivalens «artist in residence».

– Holland er en av jazzhistoriens største bassister, og blir et klart høydepunkt i år. Han skal holde fem forskjellige konserter som vil vise bredden av det han står for. Blant dem er en solokonsert, noe han gjør vært sjelden, sier Otnæs.

Mange gleder seg også til å høre tonene fra et av verdens mest anerkjente improvisasjonsband, Supersilent, som opptrer sammen med Led Zeppelin-bassist John Paul Jones.

Drømmer om stjerner

Mange publikummere vil nok likevel savne de aller største stjernene. Eric Clapton, Sting, Leonard Cohen, Bob Dylan og Ray Charles er blant superstjernene som har spilt på utescenen på Romsdalsmuseet.

Festivalsjefen er ikke veldig lei seg for at et tilsvarende navn mangler på årets program, selv om han har en lang liste over artister han drømmer om å få til Molde.

– Enkelte år har vi sett at de største artistene har overskygget programmet og tatt bort oppmerksomheten fra jazzartister vi mener fortjener den. I fjor var det et bevisst valg å utelate dem. I år skulle vi gjerne presentert noen superstjerner, men det har av ulike grunner, enten det handler om økonomi eller turnéruter, ikke vært mulig, sier Otnæs.

Publikum regnet ned

Da en av Europas eldste jazzfestivaler rundet femti år i fjor, ble det slått på stortromma. Men øsende regnvær fikk skylden for at publikum sviktet både Sonny Rollins og Missy Elliot på Romsdalsmuseet. Det kraftigste festivalregnet på 40 år i Molde førte til underskudd for første gang på mange år.

Skal man tro meteorologene, er det også lite trolig at sola vil skinne på artistene som i år skal stå på en av Norges flotteste utescener.

Onsdag deler Kaizers Orchestra scene med Mathias Eick på museet, mens det fredag er duket for en trippelkonsert med Røyksopp, Sinead O'Connor og Jarle Bernhoft.

Da teatersjef Carl Morten Amundsen ved Teatret Vårt åpnet festivalen etter streetparaden mandag formiddag, strålte imidlertid sola i Rosenes by – inntil videre. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter