Tusen såret i sammenstøt på Tahrir-plassen

Egyptiske demonstranter bærer en såret mann etter onsdagens opptøyer i Kairo. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Tåregass og steinkasting har igjen preget Tahrir-plassen i Kairo. Over tusen personer ble såret i sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Egypt.

Kampene startet tirsdag kveld og fortsatte å prege den egyptiske hovedstaden i morgentimene onsdag. Sammenstøtene er de verste mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på mange uker, og de skjedde på samme sted som opptøyene tidligere i år.

Ifølge det egyptiske helsedepartementet ble 1.036 personer såret i sammenstøtene. 120 av dem ble lagt inn på sykehus, men de fleste ble senere skrevet ut.

Mange av dem hadde kutt og skrammer eller skader etter å ha pustet inn tåregass.

–16 personer får fremdeles sykehusbehandling, sier visehelseminister Abdle Hamid Abaza til nyhetsbyrået MENA.

Også minst 40 politimenn skal være blant de sårede.

Sinte slektninger

Uroen skal ha brutt ut etter at politiet hindret en gruppe mennesker å delta på en minneseremoni for folk som døde i uroen tidligere i år. Uroen tvang Hosni Mubarak til å gi fra seg presidentmakten.

Det blir hevdet at sikkerhetstjenestemenn banket opp pårørende som ville delta i seremonien.

Ifølge en sikkerhetskilde var om lag 4.000 mennesker til stede på Tahrir-plassen natt til onsdag.

Fortsatt ulmer sinnet blant familiemedlemmer og andre som mener sentrale folk ikke er blitt holdt ansvarlig for de blodige aksjonene mot demonstrasjonene. Over 840 mennesker ble drept.

Ikke planlagt

Mange av dem som deltok i demonstrasjonen tirsdag skal ha krevd at militærrådet som inntil videre har tatt på seg å styre Egypt, må gi fra seg makten. Det ble ropt krav om at general Mohamed Tantawi, som leder militærrådet, må gå av, ifølge øyenvitner.

Aktivister som i det siste har arrangert demonstrasjoner på Tahrir-plassen, hevder imidlertid at de voldsomme sammenstøtene ikke var del av en planlagt demonstrasjon. Øyenvitner sier mange av de unge som støtte sammen med politiet, var mer ute etter bråk enn å demonstrere.

– Vil så splittelse

De militære styresmaktene hevder uroen har til hensikt å skape usikkerhet i Egypt.

– De vil utnytte revolusjonsmartyrenes blod og så splittelse mellom folket og sikkerhetsapparatet.

Aktivister hevder imidlertid at motstandere som støtter det gamle regimet, sendte inn bøller, væpnet med kniver og stokker, for å hisse opp stemningen. Gjengene samarbeidet med politiet om å angripe demonstranter, hevder øyenvitner.

Tilhengere av regimeendring setter uroen i sammenheng med at en domstol tirsdag besluttet at lokale råd skulle oppløses. Mange av rådenes representanter tilhørte Mubaraks nå oppløste parti.

Les flere nyheter