Forbrukere advares mot å spise rå spirer

ADVARER: Spirer mistenkes som E.coli- kilde. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet advarer nå mot å spise rå spirer inntil videre. Bakgrunnen er E. Coli-tilfellene i Frankrike og Tyskland.

Forbrukere blir også bedt om å ikke dyrke sine egne spirer, samt kun spise spirer som er varmebehandlet.

Det er på bakgrunn av en risikovurdering fra Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA) og det europeiske smittevernsinstituttet (ECDC) at norske myndigheter kommer med advarselen.

"Resultatene fra risikovurderingen viser at bukkehornskløverfrø er den mest sannsynlige forbindelsen mellom utbruddene i de to landene. Bukkehornskløverfrø selges ofte sammen med andre frø som frøblandinger. Det er derfor mulig at krysskontaminering kan skje ved pakking.

EFSA og ECDC råder derfor forbrukere til ikke å dyrke spirer hjemme og kun spise varmebehandlete spirer inntil man har bedre oversikt over distribusjonen av frø/frøblandinger. Rådet gjelder generelt for alle typer spirer og frø", advarer Mattilsynet.

Advarselen kommer dagen etter at det ble oppdaget E. Coli-utbrudd også i Sverige, men det er ikke rapportert om nye sykdomstilfeller knyttet til dette innbruddet her i landet.

Les også: Farlig E. coli-smitte i Sverige

– Mattilsynet har ingen informasjon som tyder på at de mistenkte frøene befinner seg på det norske markedet. De fire norske spireprodusentene har ikke importert bukkehornskløverfrø fra den mistenkte virksomheten, men vi går likevel ut med dette rådet for å være på den sikre siden, sier rådgiver i Mattilsynet, Torunn Stalheim.

Les flere nyheter her