– Gaza-flåten forsinkes etter press fra flere land

Aktivister roper slagord i Aten etter mandagens pressekonferanse. Ifølge Ship to Gaza forsøker flere land å presse greske myndigheter til å nekte seilingstillatelse til båtene som skal av gårde for å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. Foto: REUTERS / Giorgos Karahalis / SCANPIX Les mer Lukk

Aksjonen Ship to Gaza har problemer med å få båtene sine av gårde fra Hellas som følge av mangel på seilingstillatelser. Greske myndigheter er presset av både Israel og flere andre land, ifølge aktivistene.

– Vi håper å kunne dra i løpet av de nærmeste dagene. Båtene våre er klare til å seile, vi har bare noen tekniske problemer som må sees på, sier professor og aktivist Vangelis Pissias.

På en pressekonferanse i Aten mandag fremholdt han at Hellas ikke bare er under israelsk press, men at også andre lands regjeringer forsøker å stanse aksjonen.

Les også: Israel vil «gjøre alt» for å stanse Gazaskip

I forrige uke ga Kypros beskjed om at landet forbyr all sjøfart til Gazastripen. I fjor hadde aksjonen sitt utgangspunkt på nettopp Kypros.

Til tross for advarsler fra både Israel, USA og FN har aktivistene ingen planer om å innstille aksjonen. Målet med den er å bryte den israelske blokaden av Gazastripen og bringe humanitær hjelp og om lag 350 aktivister til det palestinske området.

Ifølge talsmann for Ship to Gaza Norway, Espen Goffeng, satser de norske deltakerne på å komme seg av gårde denne uken.

– Det er mye vanskeligere å få tillatelsene i orden i år enn i fjor. Trykket er blitt veldig, veldig høyt, sier Goffeng til NTB på telefon fra Hellas.

– Ikke sjødyktig

En av klagene som forsinker flåten, er rettet mot den amerikanske båten The Audacity of Hope, som hevdes å ikke være sjødyktig. Klageren var i utgangspunktet anonym, men nå har den israelske organisasjonen Israel Law Center innrømmet å være avsender, melder radiokanalen til den israelske hæren.

I andre anonyme klager hevdes det at enkelte av båtene forurenser for mye til at de bør få seilingstillatelse.

Flere av båtene befinner seg i greske havner, men Goffeng vil ikke opplyse nøyaktig hvor ettersom det kan skape ytterligere problemer for avgangen.

Sju nordmenn reiste fredag til Aten for å slutte seg til aksjonen. Blant dem er tidligere Rødt-leder Torstein Dahle og de to stortingsrepresentantene Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV).

Journalister trues

Israelske myndigheter truet søndag med å stenge journalister ute fra Israel i opptil ti år hvis de blir med på noen av båtene. Mandag sa imidlertid landets visestatsminister Moshe Yaalon at trusselen vil bli revurdert ettersom «det er best å ikke komme på kollisjonskurs med mediene».

Samtidig er utenlandsk presse invitert til å være med på israelske marinefartøy, noe NRK har takket ja til, ifølge Svensk Radio. Det reagerer både Rødt-leder Turid Thomassen og SVs Aksel Hagen sterkt på.

– NRK viser dårlig dømmekraft og bidrar til skeiv dekning av saken. Israelsk myndigheter har truet journalister til å ikke være med vår konvoi, og da kan ikke NRK svare med å bli med det israelske militæret i stedet. De kommer neppe til få et riktig bilde av hendelsene fra den motortorpedobåten, sier Hagen i en pressemelding.

Losses i Egypt?

Den israelske regjeringen er fast bestemt på å stanse aktivistene og bringe båtene inn til enten Ashdod i Israel eller til El-Arish i Egypt.

Etter avtale med egyptiske myndigheter vil all humanitær hjelp kunne losses av i El-Arish og bringes videre til Gazastripen derfra etter å ha blitt kontrollert, skrev The Jerusalem Post mandag.

Israelske myndigheter mener at aksjonen er unødvendig ettersom Egypt har åpnet grensen til Gazastripen, i tillegg til at Israel har lempet på blokaden av det palestinske området.

Men fortsatt er det betydelige restriksjoner på hva som slippes inn og ut av Gazastripen, særlig når det gjelder sement og andre byggevarer.

Aksjonistene i Ship to Gaza har blant annet med seg medisiner, en fullt utstyrt ambulanse og sement.

Les flere nyheter her