ICC utsteder arrestordre på Gaddafi

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på Libyas leder Muammar Gaddafi (bildet), hans sønn og etterretningssjefen. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på Libyas leder Muammar Gaddafi, hans sønn og etterretningssjefen.

Dommer Sanji Mmasenono Monageng sier det er grunn til å tro at Gaddafi, sønnen Saif al-Islam og etterretningssjefen Abdullah al-Senussi er ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten og systematiske angrep på sivile i Libya.

Sjefsanklager Luis Moreno-Ocampo ba i mai retten om å utstede arrestordre på de libyiske lederne. Bakgrunnen for arrestordren er drap på demonstranter etter 15. februar. Domstolen mener dette utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

- Dette har skjedd uvanlig raskt, sier Morten Bergsmo, seniorforsker ved PRIO og ekspert på den internasjonale straffedomstolen (ICC), til Aftenposten.no, mandag.

Domstolen ber om at Gaddafi og hans to nære medarbeidere nå blir arrestert for å kunne stilles for retten. Hensikten er også å unngå at de ødelegger bevis og at de fortsetter å begå forbrytelser, kunngjorde dommer Monageng mandag.

Bergsmo mener dagens melding viser at man trolig har sterke bevis og at ICC den siste tiden har blitt mer effektiv.

- Uten at jeg kjenner bevisene, virker det som om man sitter på sterke beviser om at det har skjedd alvorlige overgrep og at man har klare bevis som kobler de det er utstedt arrestorde mot til disse overgrepene, sier han videre til Aftenposten.no

Les flere nyheter her