Toppledere i Røde Khmer for retten

Your browser doesn't support HTML5 video.

Møter i retten over 30 år etter
Rettssaken mot fire toppledere i Røde Khmer som er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser, startet mandag i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

De tiltalte, som nå alle er godt oppe i årene, så svake og sykelige ut der de satt i tiltaleboksen i den FN-støttede krigsforbryterdomstolen.

De fire, som alle sto Pol Pot nær, er partiideologen Nuon Chea, kjent som bror nummer to, tidligere president Khieu Sampan, tidligere utenriksminister Ieng Sary og Ieng Thirith, som var sosialminister.

Bror nummer én, Pol Pot, døde i 1998 uten å ha blitt stilt til ansvar for sine forbrytelser i årene han ledet Kambodsja fra 1975 til 1979.

Forlot salen

Nuon Chea ga uttrykk for misnøye med rettens behandling og forlot salen kort tid etter at rettssaken hadde startet.

– Han kommer bare tilbake dersom retten er villig til å diskutere hans innvendinger og vitneliste, sa advokat Michiel Pestman, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Ifølge Pestman mener hans klient at myndighetene har påvirket rettsprosessen, og han er rystet over at retten ikke vil diskutere forsvarets 300 vitner.

Les også: Røde Khmer-ledere tiltalt for folkemord

Lite samarbeidsvilje

Trolig døde 1,7 millioner mennesker – en firedel av den totale befolkningen – av henrettelser, tortur, sult og utmattelse før landet ble befridd av Vietnam.

Bortsett fra Khieu Sampan har ingen av de fire vist noen vilje til å samarbeide med retten, og det er frykt for at kambodsjanerne skal nektes muligheten for å høre dem fortelle om bakgrunnen for massedrapene regimet deres sto for.

I den første rettssaken mot en av Røde Khmers kadre ble den tidligere fengselssjefen Kaing Guek Eav, som gikk under navnet Duch, dømt til 30 års fengsel for å ha vært ansvarlig for at 15.000 mennesker døde.

Les flere nyheter her