Israel truer medier som vil dekke flotiljen

Deltakere i Ship to Gaza: Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Athen fredag. Foto: Holm Morten / Scanpix Les mer Lukk

Israel advarer utenlandske journalister mot å bli med i båtene som om få dager seiler mot Gazastripen med humanitær hjelp.

Journalister som blir pågrepet i båtene av israelske militære, risikerer å bli nektet adgang til Israel i inntil ti år, i tillegg til at utstyret deres blir konfiskert, heter det i et brev som direktøren for det statlige pressekontoret, Orel Helman, har sendt til utenlandske medier.

«Denne flotiljen vil med hensikt bryte blokaden som er erklært lovlig og i overensstemmelse med alle traktater og folkeretten,» heter det i brevet der det blir gjort klart at deltakelse er brudd på israelsk lov.

Illevarslende

Organisasjonen som representerer de utenlandske mediene i Israel og de palestinske områdene, fordømmer advarselen og gjør det klart at den «sender et illevarslende budskap og skaper tvil om Israels holdning til pressefriheten».

«Journalister som dekker en legitim nyhet, må ha lov til å gjøre sin jobb uten å bli truet eller trakassert. Vi ber regjeringen omgjøre sin beslutning straks,» heter det i svaret fra Foreign Press Association.

Provokasjon

Rundt ti båter skal delta i flotiljen som følger etter flotiljen som ble stanset og bordet av israelske soldater i mai i fjor, der ni tyrkiske aktivister ble drept.

Tidligere denne uka sa Israels FN-ambassadør Ron Prosor at Israel er fast bestemt på å stanse flotiljen, som han kaller en provokasjon.

Til NRK har de israelske væpnede styrkene gjort det klart at flotiljen er å anse som et militært mål.

Les flere nyheter her