Hevder at Chávez er kritisk syk

Venezuelas president Hugo Chávez (i midten) fikk i forrige uke besøk av Cubas president Raul Castro (t.h.) og tidligere president Fidel Castro på sykehuset i Havanna der han gjennomgikk en operasjon 10. juni. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Tilstanden for Venezuelas president Hugo Chávez er kritisk, men stabil, hevder amerikanske etterretningskilder.

Venezuelanske regjeringstalsmenn bekrefter at den 56 år gamle presidenten tidligere i måneden gjennomgikk en operasjon på Cuba.

Ifølge meldingene skal det ha vært snakk om en hevelse eller byll i bekkenpartiet, men ytterligere detaljer er ikke kjent.

Operert i Havana

Operasjonen fant sted i Havanna 10. juni, og da det hadde gått to uker uten at den vanligvis svært så taletrengte Chávez hadde gitt lyd fra seg, begynte spekulasjonene å svirre.

Flere hevdet at den omstridte lederen var alvorlig syk, og enkelte mente å vite at han led av prostatakreft.

Regjeringstalsmenn og familiemedlemmer avfeide dette og forsikret at Chávez svart vil være tilbake i Caracas.

Livstegn

Lørdag kom det et angivelig livstegn fra den venezuelanske presidenten, i form av en twittermelding.

– God morgen til mine. Det er hærens dag og solen lyser sterkt. Jeg sender store klemmer til mine styrker og mitt elskede folk, lød meldingen.

– Komplikasjoner

Amerikanske etterretningskilder fastholder likevel at Chávez' tilstand er kritisk, men stabil.

– Tilstanden er kritisk. Han er ikke døden nær, men det er komplikasjoner og absolutt kritisk, sier en anonym kilde til den spanskspråklige Miami-avisen El Nuevo Herald.

Ifølge en annen amerikansk etterretningskilde ble Chávez' mor Marisabel Rodriguez og datteren Rosines nylig fløyet til Cuba i all hast.

– Dette skjedde for 72 timer siden, sier kilden.

Mot nytt gjenvalg

Chávez har vært president i Venezuela siden 1998, og han ble gjenvalgt med 63 prosent av stemmene i 2006.

Neste år er det på nytt klart for presidentvalg, der Chávez planlegger å stille som kandidat og etter alt å dømme vil sikre seg en ny periode ved makten.

Motstandere anklager han for å ha samlet all makt i egne hender, og med sin friske retorikk har han gjentatte ganger hisset på seg Washington.

Les flere nyheter her