Foreslår at ungdommer ikke skal fengsles

– Vi må unngå at de blir yrkesforbrytere, sier justisminister Knut Storberget om kriminelle ungdommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Les mer Lukk

Regjeringen vil innføre en ny straffereaksjon for ungdommer mellom 15 og 18 år.

I stedet for fengsel skal kriminelle ungdommer få tett oppfølging for å hindre at de begår ny kriminalitet.

– Vi må unngå at de blir yrkesforbrytere, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NRK.

I stedet for fengsel skal unge kriminelle følges tett opp i inntil tre år. De må stille i møter med ofre, foreldre, politi og hjelpeapparat.

– Det er en helt ny straffereaksjon, og det er noe vi veldig sjelden innfører i Norge. Det skal være en reaksjon overfor unge lovbrytere mellom 15 og 18 år som skal ende opp i en ungdomsplan fulgt opp gjennom en avtale med hjelpeapparatet, sier justisministeren.

I tillegg foreslår regjeringen flere tiltak for å unngå at ungdommer blir satt på glattcelle. Hvert år settes minst 100 ungdommer i fengsel og minst 1.000 i politiarrest eller glattcelle her i landet.

– Fengslene blir ofte en forbryterskole. Ungdomsstraffen skal være en skole for framtida, en mulighet til å velge seg en annen «karriere» enn den kriminelle, sier Storberget.

I en kronikk i Dagbladet skriver Storberget og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken at fengsel ikke virker rehabiliterende på ungdom.

- Regjeringens mål er at ungdommene ikke skal i fengsel, både fordi det er skadelig for dem, og fordi mange av dem som har vært fengslet, begår ny kriminalitet.

Les flere nyheter her