Stjernereporter levde ulovlig i USA

Stjernereporter levde ulovlig i USA Les mer Lukk

En tidligere journalist i avisa Washington Post, som har vunnet Pulitzer-prisen for sitt arbeid, medgir nå at han i nærmere 20 år har oppholdt seg ulovlig i USA.

30 år gamle Jose Antonio Vargas forteller sin uvanlige historie i en lengre artikkel i siste utgave av The New York Times magazine.

Da han var tolv år gammel satte hans filippinske mor ham på et fly til USA, for at han skulle vokse opp hos besteforeldrene som levde i San Francisco-området.

Da han forsøkte å skaffe seg førerkort fire år senere innså han at han ikke hadde lovlig opphold i USA, noe han siden har holdt skjult.

– De siste 14 årene har jeg både gått på high school og college. Jeg har skaffet meg en karriere som journalist og intervjuet noen av de mest berømte menneskene her i landet, forteller han.

– På overflaten skapte jeg meg et godt liv, og jeg har levd den amerikanske drømmen. Men jeg er fortsatt en papirløs innvandrer og det innebærer at jeg lever i en helt annen virkelighet, skriver Vargas videre.

– Det betyr at jeg stadig går rundt i frykt for å bli avslørt. Det betyr at jeg sjelden tør å stole på folk, selv de som står meg aller nærmest, når det kommer til hvem jeg egentlig er, fortsetter han.

Vargas sluttet i Washington Post i 2009 og har siden jobbet for flere kjente publikasjoner. Nå legger han kortene på bordet, blant annet for å gi sin støtte til det såkalte DREAM-lovforslaget som vil gi unge utenlandsstudenter i USA muligheten til å få amerikansk statsborgerskap.

– Jeg er ferdig med å flykte. Jeg er utslitt. Jeg ønsker ikke dette livet mer, skriver Vargas.

– Jeg vet ikke hvilke konsekvenser det vil få at jeg nå forteller min historie, legger han til.

Forsidefoto: AP / Scanpix.

Les flere nyheter her