John Galliano nekter å ha hetset jøder

Your browser doesn't support HTML5 video.

Galliano skylder på rus
Moteskaperen John Galliano skyldte på dop og alkohol da han onsdag møtte i retten i Paris, tiltalt for jødehets.

Galliano kom seg onsdag ettermiddag inn gjennom en sidedør til rettssalen i Justispalasset Paris, der saken behandles. Han var iført vide svarte bukser, svart jakke og skjerf, fortalte folk i salen.

Som ventet skyldte den britiske 50-åringen på sitt rusmisbruk under rettssaken.

Til retten sa Galliano at han er avhengig av alkohol, sovetabletter og valium.

Hvis Galliano blir kjent skyldig etter tiltalen, risikerer han opptil et halvt års fengsel og en bot tilsvarende 175.000 kroner.

Påtalemyndigheten krever i tillegg 5.000 euro, om lag 40.000 kroner, i oppreisning for hver av de to fornærmede i saken, opplyste aktor Anne de Fontette onsdag kveld.

Les også: Galliano arrestert etter jødehets

«Jeg elsker Hitler»

Gallianos advokat Aurelien Hamelle hadde på forhånd sagt at Galliano vil forklare at han ikke er noen antisemitt, selv om han på et videoopptak knyttet til saken sier at han «elsker Hitler». Han fikk i mars sparken fra motehuset Dior etter flere episoder av denne typen, og han er nå arbeidsløs.

Galliano mistet jobben etter at han ble beskyldt for å ha kalt en kvinnelig gjest på Paris-bistroen La Perle «en skitten jøde» og kjæresten hennes «en asiatisk kjøter».

Ifølge Hamelle husker ikke moteskaperen noen av de nedsettende uttalelsene han skal ha kommet med. Årsaken er ifølge advokaten at Galliano var i kraftig rus da de angivelige episodene inntraff.

Avhengighet

– Han led under en tredobbelt avhengighet: Av alkohol, beroligende midler og sovetabletter. Den samlede virkningen av disse preparatene er fullstendig hemningsløshet, tilføyer Hamelle nå overfor Reuters.

Etter at han måtte gå fra Dior, har Galliano vært i USA for å få profesjonell hjelp til å slutte å ruse seg. Hans advokater mener at når han er rusfri, framstår Galliano som en snill og vennlig mann som gjerne åpner sitt studio for andre.

Fem vitner forklarte seg i rettssaken onsdag. Blant disse er to kvinner som satt ved siden av ham på en restaurant der han i mars i år skal ha kommet med et antisemittisk utbrudd. Men begge vitnene forklarte i retten at de ikke hørte ham si noe jødefiendtlig.

Les flere nyheter her