Minst 44 omkom i russisk flystyrt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Minst 44 døde i flystyrt
Minst 44 mennesker omkom da et passasjerfly fra RusAir styrtet ved en motorvei nord i Russland natt til tirsdag, opplyser krisedepartementet i landet.

Fakta:  

• Flyet som styrtet i Russland natt til tirsdag, var av typen Tupolev-134.

• Tupolev-134 fløy for første gang i 1962, og typen ble satt i produksjon i 1964. Men først i 1967 satte det daværende Sovjetunionens flyselskap Aeroflot typen i vanlig trafikk.

• Den andre prototypen av Tu-134 styrtet allerede mens typen var under utprøving i 1964. Senere er det registrert 34 ulykker med flytypen der liv har gått tapt.

(Kilder: Airliners.net/Aviation Safety Network/NTB)

Flyet fra RusAir var på vei fra Domodedovo-flyplassen i Moskva til Petrozavodsk, hovedstaden i den autonome russiske republikken Karelia, da det styrtet rundt 1 kilometer før landing på Besovets-flyplassen.

Se video: Filmet like etter styrten

Svensk statsborger

Foreløpig meldes det at 44 personer har omkommet. Åtte personer er skadd.

En 40 år gammel svensk statsborger er ifølge Expressen blant de omkomne.

Ifølge svensk UD arbeidet vedkommende på forsvarsdepartementets enhet for kriseberedskap. Personen skulle på en konferanse i Petrozavodsk.

Kjent dommer døde

En fotballdommer i Russlands toppdivisjon var blant de omkomne da et russisk passasjerfly styrtet natt til tirsdag.

Vladimir Pettaj (38) startet som profesjonell dommer i 1996 og hadde nylig dømt sin 100. kamp på øverste nivå i russisk fotball. I 2010 ble han utnevnt som FIFA-dommer.

– Pettaj hadde rykte på seg for å være en av de beste og mest erfarne dommerne i landet vårt, heter det i en uttalelse fra Russlands fotballforbund.

Søskenpar overlevde

En ni år gammel gutt og en 17 år gammel jente er blant de overlevende. Moren deres omkom i styrten, melder AFP.

Søskenparet har blitt fraktet til sykehus og behandles for alvorlige skader.

En ti år gammel gutt skal også ha overlevd styrten, ifølge den russiske nettavisen lifenews.ru. Tilstanden hans er ukjent.

Kjempet mot flammene

Ifølge en talskvinne for det russiske krisedepartementet var det 43 passasjerer og et mannskap på ni om bord i flyet.

Lifenews.ru publiserte natt til tirsdag bilder av brannmenn som kjempet mot flammene ved flyvraket og la også ut en kopi av passasjerlisten.

Dårlig vær

Årsaken til nattens flystyrt, som skjedde rundt 50 mil nordøst for St. Petersburg, er ikke kjent, men flyets ferdskriver skal være funnet.

Flyet skal ha forsøkt å lande på motorveien, bare et par kilometer fra flyplassen.

Været og sikten skal ifølge den russiske nettavisen Life News ha vært dårlig, med regn og tykk tåke.

Ulykkesflyet var av typen Tupolev-134, en modell som ble satt i drift på 1960-tallet og som har vært flittig benyttet i kortbanetrafikk.

Flyet har to motorer og regnes som robust og i stand til å lande under vanskelige forhold og på dårlige rullebaner.

RusAir ble grunnlagt i 1994 og skal i dag ha 27 fly i sin flåte. Selskapet flyr i hovedsak charterruter mellom det vestlige Russland og Øst-Europa.

Byttet ut

Russlands president Dmitrij Medvedev byttet nylig ut sitt Tupolev-fly med et franskprodusert fly, og han kritiserte tidligere i år manglene ved russiskbygde fly og gikk samtidig hardt ut mot den dårlige flysikkerheten i landet.

En av de mest kjente ulykkene med Tupolev var da flyet til Polens president Lech Kaczynski styrtet nær Smolensk vest i Russland i april 2010.

96 mennesker omkom i ulykken, blant dem Kaczynski, hans kone og et stort antall høytstående, polske ledere og tjenestemenn.

Les flere nyheter her