Ben Ali dømt til 35 års fengsel

Ben Ali dømt til 35 års fengsel Les mer Lukk

Tunisias avsatte president Zine al-Abidine Ben Ali er dømt til 35 års fengsel etter en rettssak som varte én dag.

Også Ben Alis kone er dømt til 35 års fengsel.

Domstolen har i tillegg besluttet at Ben Ali og hans kone må betale bøter tilsvarende vel 300 millioner kroner.

Dommen som falt mandag, samme dag som rettssaken begynte, forholder seg bare til deler av tiltalen, opplyser en av dommerne. De øvrige tiltalepunktene vil dommerne avsi kjennelse over senere.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier dommeren at ekspresidenten og kona er funnet skyldig i tyveri og ulovlig besittelse av store mengder kontanter og juveler.

Fortsatt leder

Den tidligere presidenten regner seg fortsatt som landets rettmessige leder og avviser at han har gitt fra seg makten. Det gjorde han klart under åpningen av rettssaken.

– Jeg forlot ikke posten som president, og jeg flyktet ikke fra Tunisia, slik mange feilaktig hevder. Jeg ble narret til å reise til utlandet, sier Ben Ali i en uttalelse som advokaten hans leste opp mandag.

Les også: - Ben Ali i koma etter slag

In absentia

Rettssaken mot Ben Ali startet i Tunis mandag i den tidligere presidentens fravær. Ben Ali selv oppholder seg i eksil i Saudi-Arabia etter å ha blitt avsatt under folkeopprøret i landet i januar.

Opprøret i Tunisia betraktes som begynnelsen på opprørsbølgen som senere har feid over Nord-Afrika og store deler av Midtøsten, med krav om demokrati og slutt på despoti

Tiltalelisten mot Ben Ali er på over 90 punkter, blant annet anklages han for å ha plyndret landet. Han benekter samtlige anklager.

Etter at retten var satt mandag, ba Ben Alis advokat om at saken måtte utsettes.

Les flere nyheter her