Bergensbanen neppe åpen før onsdag

Et togsett ble totalskadd i brannen som oppsto i et snøoverbygg ved Hallingskeid på Bergensbanen torsdag. (Foto: Ida Hovde / Scanpix) Les mer Lukk

Oppryddingsarbeidet etter brannen på Bergensbanen kan i verste fall ikke være ferdig før onsdag. I 1960 tok det ett døgn å gjøre banen klar etter en brann på samme sted.

Torsdag brant snøoverbygget ved Hallingskeid stasjon ned til grunnen. Nå viser det seg at banen kanskje ikke blir åpnet igjen før onsdag, skriver Bergens Tidende.

– Vi vet ikke når vi får åpnet. Helgen går i hvert fall med. Tirsdagen kan også gå med, sier Tony Dæmring, banesjef på Bergensbanen.

Det er den elektrotekniske delen med strøm og kabler som utgjør den største usikkerheten, og som avgjør om banen kan bli åpnet rett over helgen eller om passasjerene må vente helt til onsdag.

Les også: Mener Jernbaneverket og NSB ikke har kontroll

I 1960 var det en kraftigere brann på samme sted, der hele stasjonsområdet brant ned. Bare 24 timer senere kunne østgående dagtog igjen passere stasjonsområdet. Da hadde 100 mann jobbet intensivt gjennom natten for å få skinnegangen på stell igjen. Men da var også forholdene noe annerledes, mener banesjefen.

– De slapp alt med strøm i 1960. Da var det bare å legge skinner og sviller. De hadde heller ikke kjøreledning, og signalanlegget var nok enklere. Det har også gått med en del tid fordi vi har togmateriell stående, noe de ikke hadde da, sier Dæmring.

Les også: - Lokomotivføreren gjorde alt riktig

Ifølge pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket vil man kunne komme med prognoser på gjenåpning i løpet av mandag.

– Det jobbes for fullt, men enn så lenge er det såpass usikkert at vi ikke tør å kringkaste noen prognose, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter