Minst 19 drept i skyting i Syria

En såret syrisk mann hviler i et feltsykehus i nærheten av en flyktningeleir i den tyrkiske grensebyen Yayladagi. Minst 19 mennesker skal være drept etter at sikkerhetsstyrker fredag skjøt mot demonstranter flere steder i Syria. Foto: Reuters / Scanpix. Les mer Lukk

Minst 19 mennesker skal være drept etter at syriske sikkerhetsstyrker skjøt mot demonstranter flere steder i landet. Mange tusen mennesker deltar i demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad.

Fredag ble det for første gang meldt om et dødsoffer i Syrias nest største by, det økonomiske kraftsenteret Aleppo nordvest i landet. I denne byen bor mange rike forretningsfolk med tette bånd til de politiske makthaverne i hovedstaden Damaskus.

Les også: Syriske flyktninger frykter massakre

De nye demonstrasjonene fredag brøt ut til tross for at en av Assads fettere og en av regimets mest forhatte støttespillere, rikmannen Rami Makhlouf, dagen før kunngjorde at han trekker seg ut av forretningslivet. Dermed har opposisjonen fått et av sine krav oppfylt.

Homs

Åtte av dem som døde fredag, skal ha blitt drept i Homs, en by med en million innbyggere i det vestlige Syria. Tre ble drept i forsteder til Damaskus, ifølge en organisasjon som samordner opposisjonen mot Assad og hans regime.

Les også: FN: Over 10.000 har flyktet fra Syria

Opposisjonsgruppene har gjort det klart at de ikke vil bøye seg for regimets voldsbruk. De håper på internasjonal støtte, og EU varslet fredag at Syria vil bli rammet av en ny runde økonomiske straffetiltak fra neste uke av.

Ifølge en av nyhetsbyrået DPAs kilder skal disse tiltakene blant annet være rettet mot forretningsselskaper og andre organisasjoner som oppfattes som støttespillere for regimet i Damaskus. EU har allerede frosset bankkonti og andre verdier som tilhører folk i regimet.

Sultestreik

En gruppe syriske flyktninger i Tyrkia innledet fredag en sultestreik i protest mot måten tyrkiske myndigheter behandler dem på. Flyktningene i Yayladagi-leiren gikk til aksjon i protest mot at de holdes isolert og ikke får demonstrere mot regimet i Syria.

Sultestreiken ble innledet få timer før de fikk besøk av den amerikanske skuespilleren Angelina Jolie, som er goodwillambassadør for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR. Jolie ville vise flyktningene at de ikke er glemt, og fikk en begeistret velkomst.

Tallet på syriske flyktninger i Tyrkia nærmer seg 10.000, opplyser tyrkiske myndigheter. Tallet sto fredag på rundt 9.700, etter at 1.200 hadde kommet over grensen i løpet av det siste døgnet.

Les flere nyheter her