SV vil granske egen regjering

SV vil granske Regjeringens kjøp av Joint Strike Fighter (JSF). Foto: Scanpix Les mer Lukk

SVs stortingsgruppe har enstemmig vedtatt å be Riksrevisjonen granske regjeringens håndtering av flykjøpsaken.

SV er livredd for en ny milliardskandale i Forsvaret, og stortingsgruppen vil derfor legge fram et forslag om at Riksrevisjonen eller andre gransker grunnlagsmaterialet for Stortingets vedtak i kampflysaken, skriver Aftenposten.

– SV har vedtatt enstemming å gå for forhåndsrevisjon av kjøpet ved hjelp av Riksrevisjonen. Er det noe den rødgrønne regjeringen ikke trenger, så er det å bli husket for en mulig fremtidig milliardskandale, sier Hallgeir Langeland, som sitter som SVs representant i kontrollkomiteen.

Vedtaket ble gjort på SVs gruppemøte i forrige uke, men er først nå blitt offentlig kjent.

Også Frp vil legge framme et forslag som nesten er identisk, men der de foreslår at Stortinget skal be Riksrevisjonen om «å foreta en særskilt undersøkelse av anskaffelsesprosessen og grunnlaget for valget av JSF».

I 2008 forutsatte de rødgrønne partiene at den øvre kostnadsrammen for flykjøpet skulle være på 42 milliarder kroner.

Siden da har rammen blitt sprengt med 30 milliarder, og i tillegg frykter mange nå at driftsutgiftene i tillegg vil overstige alle tidligere anslag fra regjeringen.

Riksrevisor Jørgen Kosmo sier at Riksrevisjonen vil foreta en slik gransking hvis flertallet på Stortinget sier ja til det.

Les flere nyheter her