Mjøsa på retrett – flomtoppen trolig nådd

Kommuneansatte i Hamar jobbet tidligere denne uka med å fylle søppelkummer med vann, slik at de ikke skal flyte opp som en følge av flommen i Mjøsa. Nå er vannmassene på retrett. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Les mer Lukk

Vannivået i Mjøsa har sunket med to centimeter siden torsdag. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tror flomtoppen er nådd.

Vannstanden fortsetter å synke i morgentimene, melder P4.

Torsdag ble flomtoppen nedjustert til 6,8 meter over lokal skala, og hydrologene ventet at den skulle nås snarlig. Det har sannsynligvis nå skjedd.

– Vannstanden begynte å synke i natt og er nå to centimeter lavere enn i går. Det blir også en del regnbyger den nærmeste uka. Men ifølge meteorologene er det neppe store nok mengder til å snu den nedadgående trenden, sier vakthavende hydrolog Lars Evan Pettersson i NVE.

Mjøsa vil imidlertid synke med sakte fart i starten. Nivået i Glomma og de andre elvene sørover fortsetter også nedover. Vannføringen i Vorma ventes å kulminere på litt over en tiårsflom i løpet av de nærmeste dagene.

Det er fortsatt fare for små jordras langs flomstore elver nedstrøms Mjøsa, mens det i høyereliggende områder i Sør-Norge er liten skredfare.

Les flere nyheter her