Ambassadør vekker harme med kokkehistorie

«God mat og vin er etter min mening viktige deler av livet», fastslår skriver Norges ambassadør i Afghanistan i et blogginnlegg. Han innrømmer at han er bekymret for vekta: «Hvis jeg ikke får god mat, mister jeg vekt. Jeg spiser simpelthen for lite.» Les mer Lukk

God mat og vin er viktige deler av livet, mener Norges ambassadør til Afghanistan. Nå får han lesere i Norge til å frese med et blogginnlegg om kokken Abdul og hans bragder innenfor det franske kjøkken.

«Siden jeg er glad i god mat, er kokken en av de personene som jeg har mye med å gjøre. Hver morgen drøfter vi dagens meny for lunsj og middag, enten det er med eller uten gjester», skriver ambassadør Tore Hattrem i sin blogg.

«God mat og vin er etter min mening viktige deler av livet», fastslår ambassadøren, som samtidig innrømmer at han er bekymret for vekta: «Hvis jeg ikke får god mat, mister jeg vekt. Jeg spiser simpelthen for lite.»

Smakløst?

Blogginnlegget fikk bein å gå på da journalist og forfatter Aslak Nore delte det på sin facebookside. «Er ikke dette et ganske smakløst bloggtema når Afghanistan scorer høyest i Asia på Food Insecurity?» spurte han.

Også i bloggens kommentarfelt reagerte lesere skarpt på innlegget. «Nedlatende», «pinlig» og «uspiselig» var noen av ordene som ble brukt der.

Frankofil

Kritikken handler ikke bare på ambassadørens smak når det gjelder mat, men også på hans omtale av kokken Abdul, som han har hatt til opplæring de siste månedene.

Sammen gikk de løs på en «gastronomisk dannelsesreise», forteller Hattrem.

«Jeg er frankofil i matveien, så vi startet med klassiske og smaksrike retter som gir en innføring i grunnreglene i det franske kjøkken. Etter hvert som Abdul behersket den ene klassikeren etter den andre, økte hans entusiasme.»

Selve svenneprøven, forteller Hattrem, var retten Coq av vin. Og resultatet var ifølge ambassadøren «perfekt».

Forstår reaksjonene

Ambassadøren har selv kommentert de skarpe reaksjonene blogginnlegget har fått. «Det ser ut til at folk har reagert på at jeg som ambassadør i et av verdens fattigste land – med en matvarekrise – har en afghansk kokk som lager fransk luksusmat. Framstilt på den måten kan jeg forstå at folk reagerer», skriver han.

Ambassadøren forteller videre at han valgte å skrive blogginnlegget blant annet fordi han er «svært interessert i mat». Hattrems innlegg er lagt ut i Utenriksdepartementets egen blogg «Norge i verden».

– Målet med denne bloggen er å skape økt åpenhet og vise et mer sammensatt bilde av vår virksomhet i utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Mat er en ingrediens i diplomatenes arbeid, understreker han. – Det er fordi måltider fungerer som en møteplass for kontakt med afghanske myndigheter og andre aktører.

Les flere nyheter her