ILO med «historisk avtale» for tjenestefolk

FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO har vedtatt en traktat som skal beskytte rundt 52,6 millioner mennesker som arbeider som tjenestefolk verden over. De nye bestemmelsene skal sørge for at slike ansatte får like gode betingelser som andre sysselsatte. Foto: AP / SCANPIX. Les mer Lukk

FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO har vedtatt en ny traktat som skal beskytte rundt 52,6 millioner mennesker som arbeider som tjenestefolk verden over. Traktaten betegnes som historisk.

Den ble vedtatt på ILOs 100. internasjonale konferanse i Genève torsdag. Hensikten med de nye bestemmelsene er å sørge for at folk som gjør husarbeid for andre, nyter godt av like gode betingelser som andre yrkesaktive.

– Dette er et historisk øyeblikk, sa en utsending fra De forente arabiske emirater på vegne av landene rundt Persiabukta, som alle stemte for traktaten.

– Vi markerer med dette et viktig vendepunkt, fastslo han.

Bestemmelsene som nå er godkjent av ILO, gjelder ifølge organisasjonens nettsider ansatte som utfører en lang rekke ulike arbeidsoppgaver i og omkring andres hjem. Blant disse oppgavene er matlaging, renhold, hagestell, barnepass og mye annet.

Traktaten ble vedtatt med 396 stemmer, mens 16 av utsendingene på konferansen stemte mot og 63 avsto fra å stemme. Den trer i kraft når nasjonalforsamlingene i to land har ratifisert den – noe Filippinene og Uruguay har lovet skal skje så raskt som mulig.

Les flere nyheter her