Har fått kontroll over togbrannen

257 passasjerer ble evakuert da Morgentoget fra Bergen kjørte inn i brennende snøoverbygg ved Hallingskeid stasjon. Foto: Margit Karin Himle. Les mer Lukk

De materielle skadene etter togbrannen på Hallingskeid er store, men stasjonsbygningen er reddet. Det er uvisst hvor lenge Bergensbanen vil være stengt.

De materielle skadene etter togbrannen på Hallingskeid er store, men stasjonsbygningen er reddet. Det er uvisst hvor lenge Bergensbanen vil være stengt.

Ingen er skadd i brannen, og alle de 257 togpassasjerene kom i 16-tida torsdag til Voss.

– Selve brannen skal være under kontroll og det pågår fortsatt slukking og etterslutting på stedet, forteller pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til VG Nett torsdag ettermidag.

Det var en stund fare for at brannen skulle spre seg til stasjonsbygningen. Brannvesenet klarte å slukke tilløpet til brann, men stasjonen skal ha fått en del vann- og sotskader ifølge pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

Slukningsarbeidet har vært krevende for brannmannskapene.

Blant annet var et helikopter en stund ute av drift på grunn av tekniske problemer, og det har vært problemer med å skaffe vann.

– Brannen har også vært så kraftig at det har vært vanskelig å komme til, men nå deltar også røykdykkere i slukningsarbeidet, opplyser Nesdal.

To helikoptre fraktet torsdag ettermiddag vann til slukningen fra et tjern i nærheten av stasjonen.

Nesdal sier at det kommer til å bli drevet etterslokking utover hele natta.

Ifølge Harry Korslund i Jernbaneverket er Statens havarikommisjon for transport på vei til Hallingskeid.

– Det er også vår interne uhellskommisjon, sier Korslund.

Fikk låne togvogner

Brannen startet i et snøoverbygg i østre ende av stasjonen. Et ekspresstog med åtte vogner på vei fra Bergen til Oslo ble stående på Hallingskeid stasjon da strømmen forsvant som følge av brannen.

Brannvesenet på Voss samt mannskaper fra Jernbaneverket ble varslet. I mellomtiden ble de cirka 250 passasjerene evakuert fra toget og ned på en anleggsvei et stykke fra stasjonen.

– Evakueringen foregikk helt uten dramatikk. Passasjerene ble innkvartert på en hytte Bergen turlag disponerer, og er nå på vei til Voss der de vil bli tatt godt hånd om, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

Det finnes ingen bilveier i området, men NSB fikk låne vogner fra Flåmsbanen for å frakte de evakuerte passasjerene til Voss.

Før de kom innendørs måtte tynnkledde passasjerer vente ute i åtte graders temperatur på 1.110 meters høyde.

– Det er ikke meldt om nedbør, men det er klart at det nok var en kald og guffen opplevelse for passasjerene, sier Korslund.

Vet ikke hvor lenge det blir stengt

Det er foreløpig uvisst hvor lenge strekningen vil være stengt.

– Det avhenger av hvor store skader som er gjort. I verste fall må vi skifte sviller, sier Korslund.

NSB gjør oppmerksom på at strekningen på østsiden mellom Hallingskeid og Geilo er stengt. Passasjerer på øvrige tog blir fraktet med buss mellom Voss og Geilo.

Folk som har planlagt å reise med tog på denne strekningen må regne med både forsinkelser og innstillinger, opplyser NSB.

Hallingskeid stasjon ligger i Ulvik kommune mellom Myrdal og Finse. På grunn av værforholdene vinterstid, ligger stasjonen inne i et snøoverbygg.

Stasjonen brant ned i oktober 1960, og det var også brann i den høsten 2008.

Brannen ble varslet klokken 10.15.

Er du rammet av storbrannen? Send oss bilder på tips@abcnyheter.no eller til telefon 97736017

Les flere nyheter her


View Larger Map