Ulovlige køer på Oslo universitetssykehus

Kvinner med kul i brystet må vente. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

Kvinner med kul i brystet må vente opptil tre måneder før de blir undersøkt ved Brystdiagnostisk senter på Oslo universitetssykehus. Loven sier at det skal ta maks to uker.

Avdelingsoverlege Ellen Brincmann Eben bekrefter overfor Aftenposten at opplysningene er riktige. Mer enn 90 kvinner med det som kan være en kreftkul, venter på undersøkelse. Rundt 30 av dem får time i juli, skriver avisen.

Dermed bryter sykehuset pasientrettighetsloven så det suser.

– Henvisning fra fastlege til spesialisthelsetjenesten skal vurderes innen 30 virkedager. Henvisning der det er mistanke om alvorlig sykdom, som kul i brystet kan være, skal vurderes innen 14 virkedager, sier jurist Ingrid Renolen i Kreftforeningen.

Overlege Brincmann Eben forklarer de lange og økende ventelistene med for få leger og for lite og dårlig utstyr. I tillegg kan ventetiden etter sommeren øke ytterligere på grunn av innstramminger.

Situasjonen er enda verre for kvinner som venter på MR-undersøkelse. Der står nå 130 kvinner i kø. Noen av disse har allerede kreft og trenger undersøkelsen for å oppdage om kreften har spredt seg.

Klinikkleder Elie Marie Sager ved diagnostikk og intervensjon ved Oslo universitetssykehus hevder ventetiden er i ferd med å gå ned, og er uenig i at sykehuset bryter loven.

– Det er ikke formelt fristbrudd når pasienten henvises til et røntgensenter og ikke en spesialist på brystkreftsykdommer, sier hun.

Statssekretær Robin Kåss i helsedepartementet mener at pasientene eventuelt må sendes til andre sykehus hvis køen er for lang på Ullevål.