Bilfører tatt med et kvart tonn khat i Østfold

Det nest største tollbeslaget av khat noensinne i Norge ble gjort på Svinesund 2. pinsedag. Totalt ble 297 kilo khat beslaglagt. Foto: Tollvesenet. Les mer Lukk

Østfold-politiet beslagla mandag det neste største khatpartiet noensinne i Norge.

Bilføreren ble forsøkt stanset av tollere på Svinesund ved 6-tiden mandag morgen. Han kjørte en svenskregistrert Saab. Føreren satte opp farten og kjørte av gårde nordover i Østfold. Tollerne kontaktet Østfold politidistrikt. Politiet sendte ut patruljer for å stoppe bilføreren.

Bilen ble funnet igjen ved avkjøringen til Skjeberg. Der sto bilen parkert i veikanten. Føreren stakk til skogs, men ble raskt innhentet av politiet.

– Bilen, som var stappfull av khat, ble tauet inn til Svinesund. Beslaget ble veid til totalt 287 kilo khat, opplyser Tollvesenet.

Norgeshistoriens største khatbeslag var på 318 kilo og ble tatt hånd om av tollerne på Svinesund i desember i fjor. En 22 år gammel mann fra Litauen ble pågrepet i forbindelse med beslaget av de 29 striesekkene med khat.

Totalt beslagla Tollvesenet i fjor nesten 11 tonn khat.

Khat er en plantevekst som vokser naturlig blant annet i Øst-Afrika. Der tygger menn khatblader i sosiale sammenhenger. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært planten som narkotika. Khat er forbudt i Norge.

Khat som ender opp i Norge, har ofte blitt smuglet inn fra Nederland og Storbritannia.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter