Mladic har ankommet fengselet

Ratko Mladic ble tirsdag fraktet fra fengselet i Beograd og fløyet til Haag. Foto: Evert-Jan Daniels (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Bare timer etter at krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic fikk anken avvist i Beograd, var han på nederlandsk jord. Han har nå ankommet fengselet.

Mladic har nå ankommet Scheveningen-fengselet i Haag, opplyser FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

– Mladic, som ble arrestert av serbiske myndigheter torsdag 26. mai 2011, er blitt tatt imot av FNs varetektsenhet i Haag, kommer det fram av en uttalelse fra domstolen.

Et massivt presseoppbud ventet på Mladic ved Scheveningen-fengselet i Haag. Noen få nysgjerrige blant lokalbefolkningen hadde også møtt opp.

Pensjonisten Roel Loen kom fra forstaden Voorbrug for få et glimt av Mladic bli kjørt inn i fengselet.

– Det er bra han blir fraktet hit til domstolen og stilt til ansvar for alt han gjorde på Balkan. Han kommer til å bli dømt, tror Loen.

Flere politibiler og et helikopter ankom fengselet tirsdag kveld, men verken presse eller andre frammøtte fikk se den tiltalte.

Omfattende sikkerhetstiltak

En kolonne med politikjøretøyer forlot tirsdag ettermiddag fengselet i Beograd hvor Mladic har sittet i varetekt. Veien til flyplassen ble stengt for vanlig trafikk.

Kolonnen ble voktet av spesialpoliti iført skuddsikre vester og utstyrt med automatvåpen. Noe senere ankom politikolonnen flyplassen i Beograd, og et fly med Mladic tok kort tid etter av med retning Nederland.

Ventet

Det var på forhånd ventet at Mladic skulle utleveres til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag tirsdag.

Domstolen i Beograd avviste tirsdag ettermiddag Mladics anke mot utleveringen etter å ha fått den i hende noen timer tidligere.

– Anken ble avvist, og den skriftlige begrunnelsen vil bli overlevert til justisdepartementet i løpet av dagen, opplyste talsperson Dusica Ristic for den serbiske domstolen.

– Syk

Mladics advokat og Mladics familie mener den tidligere generalen er for syk og svekket til å kunne sendes til Haag. De har også sagt at han trolig ikke vil overleve rettssaken mot ham.

En talsmann for serbiske justismyndigheter har avvist påstanden og sier den medisinske undersøkelsen av Mladic viser at han ikke har større helseplager enn det som er «vanlig for mennesker i hans alder».

Ratko Mladic ble pågrepet i en landsby i Serbia sist torsdag og har siden da sittet varetektsfengslet i Beograd i påvente av behandlingen av anken.

Folkemord

FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia har tiltalt Mladic for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser begått under krigen i Bosnia, som pågikk fra 1992 til 1995.

Mladic er blant annet anklaget for å være ansvarlig for massakren i Srebrenica i 1995, der 7.500 muslimske gutter og menn ble drept.

Les flere nyheter her