100 år siden Titanic ble sjøsatt

Titanic ble sjøsatt fra Belfast-verftet Harland & Wolff, som den gang var verdens største, 31. mai 1911. Det er i dag 100 år siden. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Det er 100 år siden ulykkesskipet Titanic ble sjøsatt i Belfast. En nordirsk prest sier byen bør minnes skipet ikke bare i sorg, men også med stolthet.

Titanic ble sjøsatt fra Belfast-verftet Harland & Wolff, som den gang var verdens største, 31. mai 1911. Skipet sank på jomfruturen fra Europa til USA 14. april året etter, og 1.517 mennesker omkom i dette forliset.

Les også: Spiser opp Titanic

Nøyaktig klokken 12.13 lokal tid tirsdag – samme klokkeslett som stabelavløpningen fant sted for et århundre siden – ble det sendt opp et rakettbluss fra beddingen der Titanic ble bygd. Blusset markerte høydepunktet på en minnegudstjeneste.

«Fortidd»

– Gjennom de 100 årene som er gått, har Titanic ofte vært et fortidd tema i disse traktene, det har vært omgitt av skam og hemmelighetskremmeri. Vi har nesten hatt et århundre med taushet, så i dag forsøker vi virkelig å gjenoppdage stoltheten, sa presten Chris Bennett ifølge BBC.

Les også: - Jeg unnslapp Titanic

Bennett er sogneprest i Titanic Quarter, området som tidligere huset Harland & Wolff, og som nå er ett av de viktigste utviklingsområdene i Belfast. Her skal det skapes rundt 25.000 nye arbeidsplasser i løpet av de neste 15 årene.

Den nordirske hovedstaden er i rivende utvikling etter at den væpnede konflikten mellom republikanske katolikker og probritiske protestanter i Nord-Irland tok slutt. Byens innbyggere har også fått tilbake overskuddet til å minnes historiske begivenheter.

Gigantskipet

Blant disse er sjøsettingen av Titanic, som i 1911 var den største menneskeskapte bevegelige gjenstand som noensinne var bygget. Det tok tre år å bygge skipet, som var 269 meter langt, kunne ta 3.300 passasjerer og hadde et mannskap på 882.

Les også: Her er Titanic II

– Intet skip har fascinert verden like sterkt som Titanic. Den bemerkelsesverdige historien om dette skipet begynner ved dets fødested i Belfast, understreker Nord-Irlands turistsjef Niall Gibbons ifølge BBC.

Les også: Titanics siste gjenlevende passasjer er død

Minneseremonien i Belfast følges opp med en utstilling ved det kulturhistoriske museet Ulster Folk and Transport Museum i Cultra nordøst for byen.

Her vises med enn 500 gjenstander berget fra vraket av Titanic.

Les flere nyheter her