Mann pågrepet for Politkovskaja-drapet

Anna Politkovskaja ble skutt og drept i Moskva i 2006. Nå er en person mistenkt for drapet pågrepet. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Nesten fem år etter at den kritiske journalisten Anna Politkovskaja ble drept, er en mann pågrepet mistenkt for å stå bak drapet.

37 år gamle Rustam Makhmudov ble pågrepet i Tsjetsjenia og fløyet til Moskva for avhør, meldte russiske medier tirsdag.

– Mukhmudov har vært ettersøkt internasjonalt og ble pågrepet med hjelp av politiet i Beliga, hvor han skjulte seg før han returnerte til Tsjetsjenia, heter det i en uttalelse fra etterforskningsgruppen.

Politkovskaja ble skutt og drept ved sin egen bolig i Moskva i 2006. Drapet ble knyttet til hennes journalistiske arbeid i Tsjetsjenia, der hun blant annet avdekket korrupsjon og grove brudd på menneskerettighetene.

Les også: Leter etter Politkovskajas drapsmann i Belgia

På frifot

Tidligere er to brødre av den nå arresterte mannen blitt pågrepet og stilt for retten i samme sak, men begge ble frikjent av en jury etter en meget omdiskutert rettssak i 2009.

Russisk høyesterett opphevet senere frifinnelsene og krevde at hele politietterforskningen måtte gjøres på nytt. Makhmudov greide å unnslippe politiet og har hele tiden vært på frifot.

Ubesvarte spørsmål

Familien til Politkovskaja ønsker pågripelsen velkommen, men har ingen forhåpninger om å få vite hele sannheten om drapet.

– Selv om påtalemyndigheten slår fast at det var ham, så kommer vi aldri til å få vite navnet på personen som ga ordren, sier Politkovskajas sønn Ilja til nyhetsbyrået AFP.

Samtidig reiser pågripelsen nye spørsmål.– Hvordan kunne han ta seg tilbake inn i Russland hvis han var etterlyst internasjonalt, spør Sergej Solokov, sjefredaktør i avisa Novaja Gazeta, som Politkovskaja jobbet for.

Les flere nyheter her