- Kongen lyver

Kong Carl Gustaf ble fotografert under mandagens TT intervju på Stockholms slott. Forfatterne av boken «Den motvillige monarken» mener kongen løy under intervjuet (foto: Anders Wiklund/Scanpix). Les mer Lukk

– Han lyver, lyver, lyver, juger, sier journalisten og forfatteren Deanne Rauscher til den svenske avisen Expressen.

Det har stormet rundt den svenske kong Carl Gustaf etter avsløringer om besøk på strippeklubber, utroskap og kontakt med kriminelle.

Etter et massivt medietrykk stilte kongen opp i et intervju med nyhetsbyrået TT i dag. Her avviser han at han skal ha besøkt klubbene Gold Club i Atlanta i 1996 eller Carat Club i Bratislava i 2008, slik det hevdes i boken «Den motvillige monarken».

Les også: Svenskekongen svarer

- Vil komme bevis

Rauscher sier hun ikke ble overrasket av intervjuet.

– Han går sine egne veier og forstår ikke at folk gjennomskuer ham. Men jeg vet jo at han har vært der, jeg har jo snakket med flere som så å si har "betjent" ham, sier hun til Expressen.

Hun sier hun er overbevist om at det kommer til å dukke opp flere bevis som ytterligere styrker påstandene i boken. Rauscher tror også de pikante bildene av kongen kommer til å dukke opp - bilder monarkenhevder at ikke finnes.

Også forfatteren Thomas Sjöberg er sikker på at kongen lyver.

– Jeg blir ille berørt når jeg ser vår statsleder forsøke å vri seg unna ansvaret sitt. Det er pinlig, mener han.

Mener intervju tyder på krise

At Sveriges kong Carl Gustaf velger å uttale seg i pressen om rykter om besøk på strippeklubber, er i seg selv et tegn på krise, mener en dansk kongeekspert.

– Taushet har vært en meget vellykket strategi, for eksempel for det danske kongehuset. Det er ofte forbausende effektivt, sier historielektor Jes Fabricius Møller ved Københavns Universitet.

– Men man må gå ut ifra at den svenske kongen i denne saken har følt seg tvunget til å gi et intervju, og det er i seg selv et krisetegn, fortsetter Møller, som er ekspert på kongehus.

Men selv om det ikke foreligger bevis for at ryktene er sanne, er saken likevel alvorlig, mener Møller.

– Det er den, ettersom popularitet er svært viktig for et moderne kongehus. En moderne konstitusjonell monark er avhengig av sin popularitet.

– Om historiene er sanne, er ikke avgjørende. Det avgjørende er om svenskene tror på kongen eller ei, fortsetter Møller.

Les flere nyheter her