Zuma møter Gaddafi
Sør-Afrikas president Jacob Zuma møter Libyas statsminister Baghdadi al-Mahmudi ved sin ankomst til Tripoli. Zuma besøkte Libya for å diskutere mulige politiske løsninger på konflikten i det nordafrikanske landet (foto: EPA/Scanpix). Les mer Lukk
Den sørafrikanske presidenten møtte Gaddafi i dag for å diskutere muligheten for en umiddelbar våpenhvile i Libya, for å gi et pusterom slik at humanitær hjelp kan nå fram til sivilbefolkningen. Samtidig ville han snakke om politiske reformer bidra til å løse konfliktene i landet, melder den sørafrikanske avisa Mail & Guardian.
Meldinger om at samtalene vil ha dreie seg om å finne en strategi for Gaddafis avgang, blir omtalt som «misvisende»av Zumas kontor.
Zuma besøkte også stedet der Gaddafis sønn Saif al-Arab og tre barnebarn ble drept i et luftangrep tidligere denne måneden. Dette er den sørafrikanske presidentens andre besøk i Libya siden kampene mellom Gaddafis styrker og opprørsbevegelsen brøt ut i februar.
Fordømmer bombing
Mens NATO står fast på at Gaddafi må gå av, ønsker den Afrikanske unionen en forhandlingsløsning. På et toppmøte i Etiopas hovedstad Addis Ababa i forrige uke gjentok unionen kravet om en umiddelbar stats i bombingen for å gi sivilbefolkningen et pusterom og gjøre det mulig å nå fram med humanitær hjelp.
Samtidig har Zumas parti ANC fordømt NATO-landenes krigføring i Libya. «Vi slutter til oss til kontinentet og alle verdens fredselskende folk i å fordømme de vedvarende bombeangrepene mot Libya av vestlige styrker», har ANC uttalt i en erklæring.
- På tide å gå
Samtidig som Zuma jobber for våpenhvile, har flere NATO-land sagt de vil øke presset for å få Gaddafi fra makten. NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har uttalt at «Gaddafis terrorrstyre nærmer seg slutten».
- Han er i økende grad isolert, hjemme og i utlandet. Til og med hans nærmeste forlater ham, skifter side eller deserterer. Det er på tide at Gaddafi også går, sa Rasmussen på et NATO-møte i Bulgaria mandag.
NATO har nå gjennomført 3.385 flyangrep i Libya siden mars, ifølge CNN.
100 libyske offiserer har flyktet
Åtte høytstående offiserer har hoppet av fra Libya og søkt tilflukt i Italia. I alt 120 personer fra hæren har forlatt Muammar Gaddafis styrker de siste dagene. Fem libyske generaler, to oberster og en major holdt en pressekonferanse i den italienske hovedstaden Roma etter å ha ankommet byen mandag.
– Det som skjer med vårt folk, skremmer oss, sa general Oun Ali Oun.
– Det foregår mange drap, folkemord og vold mot kvinner. Ingen klok, rasjonell person med et minimum av verdighet kan gjøre det vi har sett med egne øyne og det han har bedt oss om å gjøre, fortsatte generalen.
Offiserene bekrefter at de er del av en gruppe på 120 offiserer som har vendt Muammar Gaddafi ryggen de siste dagene. Libyas avhoppede FN-ambassadør, Abdurrahman Shalgam, bekrefter at 120 personer fra hæren har forlatt Libya, men ønsker ikke å opplyse hvor de befinner seg.
Kraftigere lut
Den britiske hæren vil nå ta i bruk kraftige bomber som kan knuse forsterkede vegger og tak i Gaddafis bunkere.
– Vi forsøker ikke å fysisk treffe individer i Gaddafis indre sirkel, som han er avhengig av, men vi sender dem et stadig mer høyrøstet budskap, hevdet den britiske forsvarsministeren Liam Fox søndag.
– Gaddafi er kanskje ikke i stand til å høre det, men de som er rundt ham, vil gjøre klokt i å lytte, la han til.
Storbritannia og Frankrike har dessuten besluttet å ta i bruk kamphelikoptre for å kunne gjennomføre mer presise angrep.
Tvil om mandatet
NATO hevder å operere under mandat fra FNs sikkerhetsråd om å beskytte sivile libyere fra Gaddafis militærmakt. Men det er allerede mange som mener luftangrepene går ut over FN-mandatet. Den stadig mer aggressive taktikken kan føre til ytterligere splittelser innad i alliansen.
Det kan også føre NATO stadig nærmere behov for å sende bakkesoldater, skriver nyhetsbyrået Reuters. Al Jazeera viste i helgen bilder av det TV-stasjonen hevdet var utenlandske soldater, muligens britiske, på bakken utenfor den opprørskontrollerte byen Misrata.
Libyske myndigheter hevder NATOs bombetokt rammer sivile. Mandag meldte statlig TV at elleve mennesker var drept i et luftangrep mot byen Zlitan, 40 kilometer vest for Misrata.