Miljøaksjon mot norskeid rigg utenfor Grønland
Greenpeace-aktivister gjør seg klare til å feste en kapsel til oljeriggen Leiv Eiriksson for å protesterte mot oljeutvinning utenfor Grønland og hindre boring fra riggen. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk
Miljøaktivistene håper å stanse planene om å drive oljevirksomhet i området. Boreriggen Leiv Eiriksson, som eies og opereres av det norske selskapet Ocean Rig, er for tiden utleid til skotske Cairn Energy.
Grønlandske myndigheter reagerer sterkt på aksjonen.
– På Grønland anser vi Greenpeace sine aksjoner mot oljeboringer som en evig jakt på medieoppmerksomhet og i siste instans jakt på økonomiske bidrag fra den vestlige verden, sier minister for næring og råstoffer, Ove Karl Berthelsen.
Greenpeace har forfulgt riggen siden den forlot Tyrkia for en måned siden. Den er fortsatt ikke framme ved bestemmelsesstedet, som er Davisstredet der boringen er planlagt å begynne.
Gummibåter
Søndag morgen norsk tid brukte aktivistene hurtiggående gummibåter for å komme helt fram til riggen. Deretter festet de en overlevelseskapsel ved siden av selv boret, slik at det ikke lenger er mulig å bore etter olje med riggen.
– Vi setter alt inn denne gangen. Inntil videre har vi med forsyninger til ti dager, sier kommunikasjonssjef Birgitte Lesanner i Greenpeace til det danske nyhetsbyrået Ritzau.
Et dansk marinefartøy befinner seg i området, men skal ikke ha forsøkt å hindre aksjonen.
Cairn Energy sier at selskapet om nødvendig vil be om politiets hjelp til å fjerne de to aktivistene som nå er med på riggens ferd videre.
Vil bore i år
Sju store oljeselskaper har formell tillatelse til å lete etter naturressurser utenfor Grønland, men det er bare Cairn Energy som planlegger å begynne boringen i år.
En femdel av de utvinningsbare hydrokarbonreservene i verden finnes i Arktis, ifølge målinger fra USAs geologiske institutt. Risikoen for oljeutslipp er blitt nevnt som en av de viktigste årsakene til at man ikke bør bore i det kalde vannet ettersom det vil være nærmest umulig å rense.
Nå er det planer om å bore fire testbrønner med en dybde på 1,5 kilometer. Ingen har noensinne tidligere forsøkt å bore så dypt i Arktis, ifølge avisa The Guardian. Ettersom boringen bare kan skje i løpet av en kort periode i sommerhalvåret, håper Greenpeace å ødelegge tidsskjemaet med sin aksjon.