Homser møter stadig mer toleranse

Sivilkledde politimenn slo lørdag hardt til mot homoaktivister som demonstrerte i Moskva. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Toleransen overfor homofile øker verden over, og Norge ligger helt i toppen. I Russland blir toleransen derimot stadig mindre, viser ny undersøkelse.

Størst er toleransen overfor homofile i Nederland, Danmark, Norge, Sveits og Beliga, viser undersøkelsen som er utført av National Opinion Research Center ved universitetet i Chicago.

Av de 31 landene som er undersøkt, har toleransen økt i 27. Bare på Kypros og i Tsjekkia, Latvia og Russland har toleransen overfor homofile blitt mindre de siste årene.

Også i latinamerikanske land, Sør-Afrika og Tyrkia er toleransen fortsatt lav, viser undersøkelsen.

Pågrepet

Mens 59 prosent av de spurte i Russland mente at homoseksualitet var galt i 1991, var andelen i 2008 steget til 64 prosent.

Over 30 personer ble pågrepet da homofile prøvde å gjennomføre en demonstrasjon i Moskva lørdag.

En liten gruppe demonstranter med regnbueflagg og bannere med påskriften «Russland er ikke Iran», ble angrepet av nasjonalister og ultraortodokse kristne.

Politiet gikk deretter til aksjon og lempet bort både aktivister og angripere. Flere utenlandske homoaktivister var blant de pågrepne, men alle ble løslatt etter noen timer.

Tillater ikke

– Vi ber Europarådet frata Russland stemmeretten ettersom landet ikke respekterer rettighetene til homofile og lesbiske og russiske borgere for øvrig, sa den amerikanske aktivisten Daniel Choi som selv var blant dem som ble pågrepet.

Lørdagens demonstrasjon var ulovlig ettersom myndighetene i Moskva for sjette år på rad nektet homoaktivistene å demonstrere.

Moskvas tidligere borgermester Jurij Luzjkov sammenlignet en gang homofile med djevelen og myndighetene begrunner demonstrasjonsforbudet med at andre innbyggere føler ubehag når homofile marsjerer i gatene.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen påla i oktober Russland å betale erstatning til en lokal homoaktivist, etter å ha nektet ham å organisere en demonstrasjon.

Les flere nyheter her