Barcelona lekte seg til mesterligatriumf

VANT: Manchester United ble feid av banen av Barcelona i mesterligafinalen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Barcelonas angrepstrio scoret et mål hver og viste langt på vei hvilket klubblag som er best i verden med 3-1 over Manchester United i mesterligafinalen på Wembley..

Mesterligaen fotball menn lørdag, finale:  
Barcelona (Spania) – Manchester United (England) 3-1 (1-1)

87.695 tilskuere på Wembley

Mål: 1-0 Pedro Rodríguez (27), 1-1 Wayne Rooney (34), 2-1 Lionel Messi (54), 3-1 David Villa (69).

Dommer: Viktor Kassai, Ungarn.

Gult kort: Daniel Alves, Víctor Valdés, Barcelona. Michael Carrick, Antonio Valencia, Mancheser United.

Lagene:

Barcelona (4-3-3): Víctor Valdés – Daniel Alves (Carles Puyol fra 88.), Javier Mascherano, Gerard Piqué, Éric Abidal – Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta – Pedro Rodríguez (Ibrahim Affelay fra 90.), Lionel Messi, David Villa (Seydou Keita fra 86.).

Manchester United (4-4-2): Edwin van der Sar – Fabio (Nani fra 68.),, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Antonio Valencia, Michael Carrick (Paul Scholes fra 76.), Ryan Giggs, Park Ji-sung – Wayne Rooney, Javier Hernández.

«Tidenes finale» er den blitt kalt. Spenningen, medieoppstyret og supporternes iver i forkant gjorde at begrepet trolig var riktig. Men på banen var det lite som minnet om en jevn kamp mellom de to beste lagene i Europa.

Da Manchester United-manager Alex Ferguson endelig skulle få sin revansj for finaletapet i 2009, slo Barcelonas stjernegalleri til igjen. Og igjen. Og igjen.

United ble spilt ball i hatt med stort sett hele veien. Nullen holdt knappe halvtimen, men da følte playmaker Xavi at nok var nok. Med en utsøkt pasning serverte han Pedro Rodríguez, som klemte ballen i mål bak Edwin van der Sar.

Deretter feilet Barcelona på et innkast på egen halvdel, og United vant ballen.

En tittelsugen Wayne Rooney spilte vegg med Ryan Giggs og hamret inn ballen fra 12-13 etter 34 minutters spill.

Lille, store Messi

Målet ga United et pusterom og muligheten til å gå til pause med 1-1.

I garderoben fikk Alex Ferguson brynet hjernecellene på hva han skulle gjøre for å ta knekken på Barcelona i annen omgang. Det skulle vise seg å bli en omtrent umulig oppgave.

For enveiskjøret mot United-målet fortsatte etter hvilen.

Van der Sar holdt United inne i kampen med et par klasseredninger, men fikk snart erfare at det skal godt gjøres å stoppe ballmagikeren Lionel Messi en hel kveld.

I det 54. minutt var det argentinerens tur. United-forsvaret var passive når Messi mottok ballen fra Andrés Iniesta på 20 meter. Det ga ham tid til å finsikte skuddet som gikk knallhardt langs bakken og rett i nettet til 2-1.

Målet var Messis 12. i mesterligaen, en tangering av Ruud van Nistelrooys (da United) rekord fra 2000/03-sesongen.

Villa-perle

Og som om ikke det var nok, ville også tredjemann i spanjolenes angrepsrekke, VM-toppscorer David Villa, melde seg på mållisten. Etter knappe 70 minutter sto han stille på 17 meter og skrudde ballen i krysset med en klasseavslutning.

Etter 3-1-scoringen syntes kampen å være over. Manchester United ble løpende imellom Barcelonas ballgiganter, men fikk til lite. Innbytter Nanis skudd etter 85 minutter traff ikke mål, slik det må gjøre om man skal overliste de spanske mesterne.

Dermed var det Barcelona som kunne juble for sin fjerde mesterligatittel i historien. Som for to år siden skjedde det mot Manchester United, og for tredje gang skjedde det mot et engelsk lag, denne gang på ærverdige Wembley stadion. En større triumf kunne Pep Guardiola neppe tenkt seg.

– Publikum kunne ikke bare se at vi vant, men vi spilte en briljant kamp, sa Barcelona-trener Pep Guardiola.

– Vi er glade for å ha vunnet mesterligafinalen, men det har også kostet hardt arbeid, fortsatte han.

Manchester United-manager Alex Ferguson la til:

- Vi tapte for et fantastisk lag, men jeg forventet at vi skulle gjort det bedre. Til slutt må jeg bare slå fast at vi tapte for et bedre lag. Jeg mener kanskje de beste laget vi har møtt, sa Sir Alex.

Forklaring

– Barcelona scoret et tidlig mål i annen omgang, og i kveld fortjente de å vinne. De spiller et system som er så godt innarbeidet, og de er gode til å holde ballen i laget, forklarte Manchester United-stopperen Rio Ferdinand om hvorfor United tapte for Barcelona.

– Vi hadde en plan som vi trodde var bra nok til å slå dem, men det var den ikke, slo Ferdinand fast overfor Sky Sport.

Les flere nyheter her