Flere smittes i europeisk E. coli-utbrudd

Agurker til salgs på et marked i Berlin. En rekke personer i flere europeiske land er blitt syke etter å ha spist agurker med E. coli. Foto: REUTERS / Tobias Schwarz / SCANPIX Les mer Lukk

Tyske helsemyndigheter knytter ti dødsfall til et E. coli-utbrudd. Rundt 1.000 personer i flere land er smittet.

Fakta om e.coli  

* Tarmbakterie som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av dem kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC bakterien.

* Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler eller en annen kilde (vann, kontakt med dyr). Smitte kan også skje direkte fra person til person eller ved direkte kontakt med dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Forebyggende tiltak:

  • * all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • * andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • * unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
  • * grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt
  • * oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) – husk kjøleboks i sommervarmen
  • * vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • * vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat
Kilde: Folkehelseinstituttet

Tyske myndigheter mistenker først og fremst spanske agurker for å være smittekilde etter at rundt 1.000 mennesker er smittet av E. coli-bakterier, EHEC, på litt over en uke i europeiske land.

Sykdommen debuterer gjerne med diaré som kan utvikle seg til blodig diaré, oftest med varighet 4-10 dager. Komplikasjonen kan bli HUS; en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer.

Les også: - Ikke spis dette i Tyskland

30 syke i Sverige

Spanske myndigheter avviste lørdag at to gårder er stengt på grunn av utbruddet.

I Sverige er minst 30 personer blitt syke. Flere får dialysebehandling som følge av nyreproblemer, ifølge TT. Svenske helsemyndigheter tror de syke er blitt smittet i Tyskland, og at det ikke finnes noen direkte smittekilde i Sverige.

Mattilsynet hadde lørdag ikke fått meldinger om norske tilfeller, men det er meldt om sykdomstilfeller i Danmark, Storbritannia, Nederland og Østerrike.

Aggressiv variant

Det er en aggressiv variant av E. coli – EHEC (Enterohemoragiske E. coli) – som nå sprer seg raskt i Europa.

Les også: Mer bakteriefylt enn et offentlig toalett

Fredag gikk Mattilsynet ut og varslet de største frukt- og grøntimportørene om at mistanken nå også rettes mot agurker fra Nederland og Danmark. Tidligere har mistanken kun vært rettet mot agurker produsert i Spania.

- Foreløpig informasjon tyder ikke på at de mistenkte agurkene er blitt sendt til Norge, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Personer som skal reise til Tyskland anbefales å følge tyske helsemyndigheters råd om ikke å spise tomat, agurk og salat. Har du blitt syk etter å ha vært i Tyskland bør du kontakte din fastlege, oppfordrer Mattilsynet.

Undersøkelser i Tyskland tyder så langt på at bakterien som nå forårsaker utbruddet der er ulik de stammene som forårsaket utbrudd i Norge i 2006, og i 2009, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les flere nyheter her