Offentliggjør bombetall i Libya

Jens Stoltenberg besøker lørdag de norske pilotene og mannskapene på Souda Air Base på Kreta. Foto: Lise Åserud/Scanpix Les mer Lukk

Etter omfattende kritikk om hemmelighold rundt oppdraget i Libya snur regjeringen og Forsvaret og offentliggjør detaljer om 335 norske bomber.

– Vi ønsker mest mulig åpenhet. Nå kommer det en detaljert liste over alle målene som norske fly har angrepet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB på Kreta.

Greske og norske soldater sto i stram givakt da et lite, hvitt privatfly landet på flyplassen utenfor byen Chania på Kreta lørdag formiddag.

Ut i sommervarmen hoppet en opplagt norsk statsminister som var kommet på besøk for å møte det norske mannskapet på Souda Air Base som er med på NATO-operasjonen i Libya.

– Jeg har kommet for å gi dem anerkjennelse for den viktig jobben de gjør med å beskytte sivile i Libya. Dessuten gjennomfører de en viktig FN-resolusjon, sa Stoltenberg.

Over 300 bomber

De norske mannskapene har hatt det travel siden de ankom Kreta i slutten av mars. Så langt har norske fly sluppet 335 bomber over Libya, viser en oversikt fra Forsvaret.

– Det har vært mye arbeid. I starten fløy vi jo oppdrag både dag og natt, sier Nina Flaten, som er crew chief på et av de seks flyene.

De aller fleste av bombene har rammet ammunisjonslagre på bakken i Libya. Men også kommando- og kontrollfasiliteter har vært mål for norske bomber.

– Denne oversikten er nok et skritt mot ytterligere åpenhet om operasjonen, sier Stoltenberg, som avviser kritikken om hemmelighold rundt flyenes oppdrag.

Lagre

Av de 335 norske bombene traff 128 ammunisjonslagre, ifølge forsvarsoversikten. 78 bomber traff sambandsmaster og annen kommandokontroll, mens 36 bomber traff stridsvogner.

De resterende 93 bombene traff andre mål, blant annet artelleriinstallasjoner, pansrede kjøretøy og jagerflyhangarer.8. juni avgjør NATO om operasjonen i Libya skal fortsette. Innen 24. juni må norske myndigheter ta stilling til hvorvidt man fortsatt skal bidra i operasjonen som i utgangspunktet var tenkt å vare i tre måneder.

Les flere nyheter her