Krigsforbryterdomstol klar til å ta imot Mladic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her er cella til Mladic
FN-domstolen i Haag vil gjøre sitt for å unngå at krigsforbrytersaken mot Ratko Mladic trekker ut. Tribunalet forsikrer at syke fanger blir tatt godt hånd om.

En serbisk domstol besluttet fredag at Mladic, den bosnisk-serbiske generalen, kan utleveres til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Mladics forsvarer og familie hevder han er for syk til å stilles for retten. Mladics sønn, Darko, sa fredag at faren har hatt to mindre hjerneblødninger og er bevegelseshemmet.

Men både påtalemyndigheten og dommeren mener helsetilstanden ikke kan hindre en rettssak.

– Leger sier han er fysisk frisk nok til å stå for retten og følge saken til tross for at han lider av flere kroniske sykdommer, sa dommeren.

Forsvareren til Mladic, Milos Saljic, sa han ville anke beslutningen mandag. Han sa også at Mladic ikke kan overleveres til Haag før helsetilstanden hans er stabil.

– Han må få adekvat behandling før han utleveres, sa forsvarsadvokaten til journalister.

Les også: Dommer: - Ratko Mladic kan utleveres

Medisinsk avdeling

– Jeg vil ikke foregripe begivenhetenes gang. Men jeg kan si at Mladic skal være svært alvorlig syk før han kan erklæres uegnet for rettsforfølgelse, sier Frederik Harhoff, som er dommer ved ICTY, til nyhetsbyrået Ritzau.

ICTY opplyser at de er fullt ut i stand til å ta seg av syke fanger. De aller fleste av fangene i Haag har medisinske diagnoser fra før, forteller talsperson Nerma Jelacic.

– Vi har vår egen medisinske avdeling og også tilgang til helsevesenet i Nederland, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Både nåværende og tidligere ansatte ved ICTY sier det er flere ting som kan gjøres med rettsprosessen for å unngå at den blir så langvarig at den aldrende tiltalte dør før dommen er klar.

– Det som skjedde med Milosevic, vil man ikke skal skje igjen, sier Marie Tuma, tidligere aktor ved ICTY, til nyhetsbyrået TT.

Serbias tidligere president Slobodan Milosevic døde i Haag i 2006, fem år etter at han ble arrestert, og før rettssaken mot ham var avsluttet.

Les også: - Sov da han ble tatt

Årelang rettssak

Tuma sier domstolen kan velge å stryke tiltalepunkter eller korte ned vitnelisten for å forkorte saksgangen.

Den danske dommeren Harhoff påpeker også at mye av bevismaterialet som skal brukes mot Mladic, alt er blitt godkjent av domstolen i tidligere saker.

– Derfor kan saken kanskje gjennomføres hurtigere. Men saken mot Mladic vil neppe komme i gang før om seks måneder, siden en forsvarer skal ha tid til å sette seg inn i alt bevismaterialet. Saken kan komme til å strekke seg over tre-fire år, sier han.

Harhoff legger imidlertid til at Mladic skal ha samme rettigheter som andre tiltalte.

Les også: - En serier for Serbia

Trekke på erfaring

Seniorrådgiver Vegard Valther Hansen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener domstolen nå kan dra nytte av at den har fått en viss erfaring med de største og vanskeligste krigsforbryterne. Derfor er det blitt taktisk vanskeligere for de tiltalte å gjøre rettssaken til en farse, slik han mener Milosevic gjorde.

Hansen, som leder NUPIs Balkan-program, tror også at Mladics rundt 15 år på rømmen, kan ha påvirket helsetilstanden hans.

Om Mladic blir utlevert, er han den siste av de «tre store» som stilles for Jugoslavia-domstolen. I tillegg til den avbrutte rettssaken mot Milosevic, pågår rettssaken mot den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic på snart fjerde året.

Les flere nyheter