Advokat: Mladic med taleproblemer i Beograd-domstol

General Ratko Mladic (i midten) ankommer spesialdomstolen i Beograd der en dommer skulle avgjøre om han kan varetektsfengsles i påvente av utlevering til Haag. Men møtet ble avbrutt ettersom Mladic ikke svarte på spørsmål og så ut til å ha helseproblemer. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Ratko Mladics første møte med retten ble avbrutt etter kort tid. Årsaken var at han hadde store problemer med å svare på dommerens spørsmål.

Mladics advokat fremholder at høringen ble avbrutt på grunn av generalens dårlige helse.

Men aktoratet regner med at avhøret kan fortsette fredag, etter at leger har vurdert om Mladic er frisk nok til å stille i retten.

Les flere: - En seier for Serbia

Da den krigsforbrytertiltalte generalen ble ført inn i rettssalen torsdag kveld, hadde han problemer med å gå, og han ble fulgt av to vakter, ifølge en journalist fra AFP. Han var kledd i en blå jakke og hadde på seg en caps, og ankomsten hans ble filmet av serbisk fjernsyn.

Før han gikk inn i rommet, skal han ha spurt advokaten sin om dommeren var til stede. Deretter hilste han og gikk inn.

Det var ventet at domstolen skulle avgjøre om Mladic blir sittende i varetekt i påvente av utlevering eller om han kan løslates.

Les også: Vitner neppe mot Mladic

Men før han kom så langt, ble altså høringen avbrutt på grunn av usikkerhet omkring Mladics helsetilstand.

Utlevering til Haag

Nyheten om at Mladic var arrestert kom torsdag formiddag.

– På vegne av Serbia kan jeg bekrefte at Ratko Mladic er pågrepet. I dag avslutter vi et kapittel i vår historie som bringer oss et skritt nærmere full forsoning i regionen, sa Serbias president Boris Tadic på en pressekonferanse torsdag.

Nå venter verden på at han skal utleveres til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY), og det skal kunne skje om cirka ti dager, etter at alle rettsprosedyrer i Serbia er gjennomført.

Med Mladic bak lås og slå i Haag, er et stort hinder for forsoning på Balkan borte, samtidig som Serbia vil ha oppfylt ett av kravene EU har satt for å ta landet inn i varmen.

– Dette er et viktig skritt framover for Serbia og folkeretten, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som var på besøk i Serbia torsdag. Hun understreker at Serbia må samarbeide fullt og helt med domstolen i Haag hvis de skal ha noe håp om EU-medlemskap.

Oppgjør

Mladic ble først og fremst beryktet gjennom rollen han ifølge ICTY-tiltalen spilte som hærsjef under massakren på om lag 8.000 bosnisk-muslimske gutter og menn i byen Srebrenica i Bosnia i 1995.

Med pågripelsen av Mladic kan serberne legge nok et traume bak seg, mener Balkan-forsker Vegard Valther Hansen.

– Det er også et regionalt aspekt her. At Serbia nå tar dette ansvaret, vil gjøre noe med muligheten til å komme videre med samarbeidet med Bosnia, først og fremst, sier Hansen.

– Nå viser Serbia som stat og nasjon, også regjeringen, vilje til å ta et oppgjør med egne og bosnisk-serbiske krigsforbrytelser, påpeker Hansen, som er leder for Balkan-programmet ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller pågripelsen et historisk gjennombrudd.

– Dette har stor politisk betydning for EU-forhandlingene, fordi en hindring for dagsorden er fjernet. Og Serbia kommer nærmere de reelle utfordringene landet har for videre europeisk integrasjon, sier Støre til NTB.

Ladde våpen

Selv om han skal ha kalt seg Milorad Komadic, var ikke Europas mest ettersøkte mann forkledd da serbiske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot ham torsdag morgen. Han holdt til på en gård som tilhører hans fetter i en landsby nordøst i Serbia.

Da han ble pågrepet, var han i besittelse av to ladde våpen, men han gjorde ikke motstand under pågripelsen, opplyste statsråden Rasim Ljajic torsdag kveld.

– Mladic hadde to ladde våpen, som han ikke brukte. Han samarbeidet og motsatte seg ikke pågripelsen. Han snakket rolig med offiserene, sier Ljajic, ifølge Reuters.

Tiltalen mot Mladic omfatter særlig den langvarige beleiringen av Sarajevo fra april 1992 til september 1995, der rundt 10.000 mennesker ble drept.

– Mladic er ansvarlig for spesielt mørke og tragiske hendelser under krigene på Balkan. Dette ble tydelig under beleiringen av Sarajevo og massakren i Srebrenica, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i en uttalelse torsdag.

Les flere nyheter her