NATO er langt fra å knekke Gaddafi

Bare en brøkdel av Muammar Gaddafis stridsvogner er satt ut av spill, slik som denne i den opprørskontrollerte byen Misrata. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

NATO har gjennomført over 2.300 bombeangrep i Libya siden midten av april, men er ikke i nærheten av å knekke Gaddafi-regimet militært, viser en analyse Aftenposten har gjort.

Ifølge analysen, som baserer seg på daglige oppdateringer fra NATOs hovedkvarter, er bare 98 av Libyas anslagsvis 2.000 stridsvogner slått ut i flyangrepene.

Bare 134 av flere tusen militærkjøretøy er bombet, og rundt 40 små og store kommandosentraler er satt ut av spill. NATO er dermed langt fra å knekke Gaddafi militært.

Hengemyr

Seks norske kampfly deltar i angrepene mot mål i Libya og har de siste to månedene sluppet 322 bomber.

– Libya er blitt en hengemyr, og Norge står midt i den, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Han etterlyser kritisk debatt om krigen, og stiller spørsmål ved Forsvarets framstilling av vellykket krigføring.

Informasjonskrig

– Det pågår en informasjonskrig. NATO og Forsvaret kjemper for at befolkningen skal få den «riktige» oppfatningen. Problemet er at vi ikke lenger kan stole på at informasjonen vi får er korrekt. Dette underbygger behovet for langt mer åpenhet og saklig informasjon om hva som faktisk skjer i Libya-krigen, sier Melby.

Forsvaret vil ikke anslå hvor mange libyske regjeringssoldater som antas å være drept i de norske luftangrepene, ei heller hvilke mål som er angrepet eller hvor mye ammunisjon som er brukt.

– En horribel lukkethet, mener Frps forsvarspolitiske talsmann Jon Arild Ellingsen. Venstre-leder Trine Skei Grande er enig.

– Forsvaret burde vist mye mer åpenhet, sier hun.

Les flere nyheteter her