Obama: – Vesten leder verden

– Vi er fortsatt den største katalysatoren for global handling, sier USAs president Barack Obama. Foto: AFP / Scanpix. Les mer Lukk

USA og Europa har ikke utspilt sin ledende rolle, selv om nye stormakter er på vei opp og fram, understreket USAs president i en tale til det britiske Parlamentet.

– Selv om flere land tar på seg ansvar for global ledelse, vil vår allianse fortsatt være uunnværlig for å nå målet om et århundre som er fredeligere, mer framgangsrikt og mer rettferdig, sa Barack Obama.

Både utenrikspolitiske eksperter og kommentatorer har lurt på om Obama egentlig mener USAs framtid ligger i samarbeid med vekstøkonomier som Kina, India og Brasil. De har sett med spenning fram til talen i Westminster Hall onsdag ettermiddag i håp om å få svar på spørsmålet, og presidenten gjorde sitt for forsøke å berolige bekymrede europeere.

– Feil argument

– Det er blitt en mote i enkelte kretser å stille spørsmål ved om fremgangen i disse landene vil ledsage en nedgang i amerikansk og europeisk innflytelse rundt omkring i verden, sa Obama.

– Det argumentet er feil. Tiden for vårt lederskap er nå, sa Obama, som er den første amerikanske presidenten til å tale i den 900 år gamle salen.

Les også: Barack Obama på sjarmoffensiv i Europa

På sitt besøk i «Alle parlamenters mor», som Obama omtalte det, skrøt han av hvordan USA, Storbritannia og andre demokratiske land har lagt til rette for at det kan skapes et godt styresett i flere land.

– Vi er fortsatt den største katalysatoren for global handling, sa Obama.

Men han understreket samtidig at alliansen mellom USA og Europa, smidd gjennom to verdenskriger, må omformes til å kunne møte nye utfordringer som terror og klimaendringer.

Det er i Vestens interesse å bidra til de politiske omveltningene i Nord-Afrika og Midtøsten, mener han.

– Det vil ta år før disse revolusjonene er fullendte, og det vil komme vanskeligheter på veien. Makten gir seg sjelden uten kamp, sa han, og understreket at USA og Storbritannia er på frihetsforkjempernes side.

Presser på Gaddafi

Til stede i salen var ikke bare de folkevalgte i Underhuset og lordene og ladyene i Overhuset, men også flere tidligere statsminister: Gordon Brown, Tony Blair og John Major. Til stede var også den nåværende britiske regjeringssjefen, David Cameron.

De to hadde tidligere på dagen hatt en 90 minutter lang samtale, der blant annet situasjonen i Libya og Afghanistan ble diskutert.

På en pressekonferanse understreket de to at presset mot Libyas leder Muammar Gaddafi vil bli sterkere, ikke mindre.

Obama innrømmet at beslutningen om ikke å sende inn bakkestyrker legger begrensninger, men både han og Cameron mente NATO vil nå målet om å få Gaddafi til å gå.

Cameron, som har vært en av de sterkeste talsmennene for militæraksjonen, sa at tålmodighet og utholdenhet er nødvendig.

Om de to hadde hatt en skarpere meningsutveksling i sine samtaler bak lukkede dører, kom det ikke fram på pressekonferansen.

Noen NATO-land har vært kritiske til at USA, som først hadde kommandoen over luftangrepene, nå har en mindre rolle i aksjonen.

Etter besøkene i Irland og Storbritannia reiser Obama videre til Paris torsdag for å delta på G8-møtet. Deretter avsluttes Europa-turen i Polen.

Les flere nyheter her