Barack Obama på sjarmoffensiv i Europa

Barack Obama hadde satt av en hel time i småbyen Moneygall som hans tipp-tipp-oldefar emigrerte fra for 150 år siden. Foto: EPA / Scanpix. Les mer Lukk

USAs president Barack Obama håper å styrke samarbeidet over Atlanterhavet med sitt besøk hos europeiske allierte. I det økonomisk skadeskutte Irland ble han tatt imot med jubel.

Hovedgata i den vanligvis så rolige småbyen Moneygall var fylt til trengsel mandag ettermiddag. Barack Obama hadde satt av en hel time i byen som hans tipp-tipp-oldefar emigrerte fra for 150 år siden.

For innbyggerne i småbyen, og mange andre rundt om i Irland, er det celebre besøket av presidentparet et velkomment avbrekk fra de økonomiske vanskene landet opplever.

– Jeg heter Barack Obama og stammer fra Moneygall-Obamaene. Vi mistet apostrofen et sted på veien, spøkte Obama til jublende irer i hovedstaden Dublin mandag kveld.

– Vi føler oss hjemme her, sa han etter å ha skålt i Guinness sammen med fjerne slektninger i Moneygall.

Oppmuntring

Entusiastiske irer feiret presidenten som landets hjemvendte sønn og fikk noen oppmuntrende ord av Obama.

– Jeg vil understreke at vi ønsker å styrke handelsforbindelsene mellom våre to land, at vi heier på irsk suksess, og vi vil gjøre alt vi kan for å bidra til å få økonomien på fote igjen, sa Obama etter samtaler med den irske statsministeren Enda Kenny i Dublin.

Bildet av Obama som oppsøker sine irske røtter, kan også vise seg å bli politisk verdifullt for hans kommende presidentvalgkamp i USA, der 37 millioner amerikanere har irsk opphav.

Rundtur

Turen skulle fortsette til Storbritannia, G8-toppmøtet i Frankrike og avslutning i Polen i slutten av uken.

For å slippe unna eventuelle askeproblemer ble avreisen til London framskyndet til mandag kveld.

I løpet av rundturen vil Obama forsøke å innhente støtte for sine planer om å fremme demokratiprosessene etter revolusjonene i Tunisia og Egypt. Men han kan også vente seg press for å øke USAs innstats i Libya.

Viktig besøk

Til tross for påstander om at Obama er mer opptatt av Asia enn Europa, har han krysset Atlanterhavet mange ganger i løpet av sin presidenttid.

Medarbeidere i Det hvite hus har også ofte understreket overfor europeerne at presidenten føler seg «fullt og helt forpliktet» til å bevare det nære forholdet til Europa.

– Dette er et veldig viktig besøk for presidenten for å styrke våre kjerneallianser, sier Ben Rhodes, en av Obamas rådgivere.

Da Obama vant valget i 2008, ble han hyllet av et nærmest euforisk Europa, som øynet et nytt USA etter åtte år med George W. Bush. Men så langt har det vært mange skuffelser, på begge sider av Atlanterhavet.

Vendt blikket mot Asia

Europa fikk kanskje ikke den presidenten de trodde de ville få. Ikke har han klart å stenge den omstridte Guantanamo-leiren, hans klimainitiativ kollapset, og han har vendt blikket mot det økonomiske ekspansive Asia i søken på USAs framtidsutsikter.

Samtidig har Det hvite hus vært frustrert over at gjentatte anmodninger til europeiske land om å sende flere soldater til Afghanistan ikke har blitt besvart.

Europeiske NATO-land har vært mer opptatt av å kutte i egne underskuddsbudsjetter enn å bevilge flere midler til utenlandske militæroperasjoner.

– Deler verdier

USA og Europa har jobbet sammen for å finne en løsning på den globale finanskrisen, men ble splittet i synet på hvilke virkemidler som er best. Mens USA har brukt store summer på krisepakker for å stimulere den amerikanske økonomien, velger kriserammede europeiske land heller knallharde innstramminger.

– Europa er vår viktigste samarbeidspartner, basert på de verdier vi deler. Det ser vi hver dag når ser på utviklingen over hele den utvidede Midtøsten-regionen, sier Elisabeth Sherwood-Randall, øverste ansvarlig for europapolitikken i det nasjonale amerikanske sikkerhetsrådet.

Les flere nyheter her