Europa frykter nytt askekaos

Utbruddet fra vulkanen Grimsvötn på Island øker i intensitet, og kan få konsekvenser for flytrafikken i Europa om få dager. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Vulkanen Grimsvötn fortsetter å spy ut aske og utbruddet viser ingen tegn til å dabbe av. Askeskyen har ført til at ambulanseflyet ikke kan fly mellom Svalbard og fastlandet.

Natt til mandag økte intensiteten i utbruddet, og Grimsvötn fortsetter å slynge damp og aske 10–12 kilometer opp i luften.

Mandag kveld var aktiviteten fortsatt kraftig, og det er ventet at askeskyen vil nå Storbritannia mandag, før den setter kursen videre over det europeiske kontinentet.

Les også: - Kan bli verre enn i fjor

Ettersom vinden har ført askeskyen sørover, ble islandsk luftrom delvis åpnet allerede mandag ettermiddag.

Fra mandag kveld kunne flyene lette fra samtlige av Islands fire internasjonale lufthavner, inkludert landets største flyplass Keflavik, opplyser islandske luftfartsmyndigheter.

Svalbard rammet

Askeskyen strekker seg sørvestover mot Storbritannia, men også nordøstover. Askeskyen kom over Svalbard mandag kveld, ifølge Avinor, som blant annet forholder seg til kartmaterialet fra Met Office i London.

– Flyplassen i Longyearbyen vil bli stengt i overkant av ett døgn. I resten av Norge er det ikke noe som tyder på at vi vil bli berørt det neste døgnet, sier sjefen for kontrollsentralene i Avinor, Jens Petter Duestad, til NTB.

Stengningen innebærer blant annet at ambulanseflyet mellom Svalbard og Fastlands-Norge ikke kan fly. Sysselmannen har nå bedt Kystvakten om assistanse.

Mot Storbritannia

Laila Fodnes Sidselrud, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, sier til NTB at vindretningen vil snu og føre askeskyer mot Skottland og Irland fra rundt midnatt mandag og natt til tirsdag.

Den europeiske luftfartsmyndigheten advarer om at askeskyen deretter kan nå inn over resten av Storbritannia, Frankrike og Spania i de påfølgende dagene.

Se bilder av vulkanen her

Hvilken retning askeskyen tar, kommer imidlertid an på hvor høyt opp asken går.

– Det er ulike vindretninger i ulik høyde, forklarer Sidselrud.

Men USAs president Barack Obama tar ingen sjanser, og fortkorter sitt besøk i Irland på grunn av frykt for problemer som følge av askeskyen.

Planen var å reise til London tirsdag, men Obama setter kursen mot London allerede mandag kveld, opplyser en tjenestemann i Det hvite hus.

Frykter nytt flykaos

Utbruddet fra Grimsvötn er større enn utbruddet fra Eyjafjallajökull i fjor, og i Europa øker bekymringen, med fjorårets flykaos friskt i minne.

– Utbruddet er vesentlig kraftigere, og har potensial til å bli like problematisk som utbruddet i fjor, sier seismologen Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT.

Les også: Kan ramme flytrafikk i Norge

Ifølge Bödvarsson holder det at Grimsvötn fortsetter å spy ut aske og at vindretningen snur for at konsekvensene blir alvorlige.

– Luftstrømmene er gunstige akkurat nå, og ser ut til å være det nærmeste døgnet. Derimot har aktiviteten i Grimsvötn ikke minket, slik man hadde håpet på, sier Bödvarsson.

Aksjer stuper

Frykten for at den europeiske flytrafikken igjen blir lammet av aske fra Island sendte flere store selskaper nedover på børs mandag.

I Paris endte Air France-KLM-aksjen ned 4,54 prosent, mens Lufthansa-aksjen dalte 3,53 prosent på Frankfurt-børsen.

På Stockholm-børsen endte SAS med en aksjenedgang på 5 prosent, mens Ryanair-aksjen stupte 5,7 prosent på London-børsen.

Da store deler av europeisk luftrom ble stengt i flere dager som følge av vulkanutbruddet på Island i april i fjor, ble mer enn 100.000 avganger kansellert. Inntektstapene og utgiftene til passasjererstatninger var et hardt slag for flyselskapene.

Nye norske regler

Mandag kom Luftfartstilsynet med nye forskrifter for askeflyging. Reglene er basert på internasjonale retningslinjer, og gjør det mulig å fly i områder med vulkansk aske. Det nye er at det settes tydelige grenser for hva som er områder med lav, medium eller høy tetthet av vulkansk aske.

Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan, og har hatt flere utbrudd de siste tiårene. Men dette utbruddet viser seg å være større enn de tre foregående.

Asken fra Grimsvötn går akkurat nå ikke så høyt som askeskyen fra Eyjafjallajökull i fjor. Og det er positivt, sier meteorolog Sidselrud.– Det er tunge partikler vi snakker om. Nå kommer de seg ikke så høyt og langt, men faller raskere ned, forklarer Sidselrud.

Les flere nyheter her