Offensiv Gelius tok avskjed med Vålerenga kirke

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gelius tar farvel med Vålerenga
Sogneprest Einar Gelius satte på tross av fotballstreiken inn noen taklinger mot Den norske kirke i sin avskjedsgudstjeneste i Vålerenga kirke søndag.

Fakta om Einar Gelius  

* Einar Gelius har vært sogneprest i Vålerenga kirke i Oslo i 16 år. Han er født i Arendal og tok teologisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1985.

* Gelius er medlem av Vålerengas supporterklubb Klanen, han har vært statssekretær for Ap (Stoltenbergs første regjering fra desember 2000) og han har deltatt i TV-programmet Skal vi danse.

* Gelius har vært innkalt på teppet hos biskopen minst fem ganger:

* I januar 2009 ble Gelius innkalt etter å ha forrettet i Arne Næss' begravelse uten prestekjole og «uten de elementer som naturlig hører til i en kirkelig begravelse».

* I februar 2009 måtte Gelius møte hos biskopen etter et intervju med Dagbladet Magasinet, der han satte spørsmålstegn ved grunnleggende kristne dogmer.

* I september 2009 måtte Gelius stå til rette for biskopen etter å ha «begravet» FC Lyn i en radioreklame foran lokaloppgjøret mellom Vålerenga og Lyn.

* I september i fjor var det fungerende biskop Olav Dag Hauge som tok en samtale med Gelius, etter at Gelius medvirket til det som av mange ble oppfattet som et homobryllup i Frogner kirke.

* I november 2010 bekreftet biskop Ole Christian Kvarme at han hadde samtaler med Gelius igjen. Bakgrunnen skulle være boka «Sex i Bibelen», som ifølge Kvarme aldri burde ha vært skrevet.

* Onsdag 24. november 2010 varslet Gelius sin avgang som sogneprest. Belastningen har blitt for stor, sa han. Avgangen er en god løsning på en uholdbar situasjon, uttalte Kvarme.

* Søndag 22. mai 2011 holdt Gelius sin avskjedsgudstjeneste i Vålerenga kirke.

(Kilder: Vårt Land, Wikipedia, NRK)

– Jeg frykter en kirke som ikke forstår dagens språk, sa blant annet den populære, men samtidig kontroversielle sognepresten.

Han fyrte av noen salver til, før han bekjente at han selv også har tråkket feil ved ulike anledninger.

– Jeg har sagt og gjort mye dumt i løpet av mine år her i menigheten. Men prester er også mennesker, sa han.

Vemodig farvel

I den fullsatte kirken holdt Gelius sin siste preken foran venner, støttespillere og den faste menigheten på Vålerenga.

Med musikk av Vålerenga Janitsjar, Vålerenga Vocalis og Trond Ingebretsen, hjernen bak bydelens nasjonalsang «Vålerenga kjerke» og i tillegg dansebanddronningen Jenny Jensen var det mindre plass til liturgi under avskjedsgudstjenesten.

I 16 år har Gelius tjenestegjort i Vålerenga kirke, og det var en vemodig prest som tok farvel med menigheten.

– Det er spesielt for meg å forlate menigheten her på Vålerenga. Den har vært raus og inkluderende, sa han til NTB etter gudstjenesten. Flere ganger under gudstjenesten fikk han trampeklapp fra kirkegjengerne for sitt mangeårige virke i bydelen.

– Orker ikke å være prest

Gelius sier at han trenger en pause fra presterollen, og at han nå vil konsentrere seg om å skrive bøker.

– Jeg orker rett og slett ikke å være prest lenger akkurat nå, men jeg utelukker ikke at jeg en dag kommer tilbake, sier han.

Gelius var utradisjonell i sin prestegjerning, men det passet ikke alle like godt. Etter utgivelsen av boka «Sex i bibelen» mente biskop Ole Christian Kvarme at begeret var fullt. Det Kvarme kalte en personalsak, endte med at Gelius måtte si opp stillingen etter et ekstraordinært møte i bispedømmet i november 2010.

I den neste boken til Gelius, som kommer på markedet 14. juni med tittelen «Det er håp i de foldede hender», kommer historien om hva som skjedde bak kulissene på bispekontoret før beslutningen ble tatt. Boka er også et kampskrift for folkekirken.

(©NTB)


Les flere nyheter her