Blir dette den nye IMF-lederen?

Spekulasjonene går høyt om hvem som vil ta over Dominique Strauss-Khans jobb som IMF-leder. Frankrikes finansminister Christine Lagarde (55) er akkurat nå den heteste kandidaten. Les mer Lukk

Den franske finansministeren Christine Lagarde seiler opp som Europas kandidat til lederstillingen i Det internasjonale valutafondet.

Strauss-Kahn-saken  

* Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, ble varetektsfengslet i New York etter å ha blitt siktet for seksuelle overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse mot en 32 år gammel stuepike.

* Overgrepet skal ha funnet sted i Strauss-Kahns suite på luksushotellet Sofitel på Manhattan i New York rett før Strauss-Kahn sjekket ut fra hotellet 14. mai. IMF-sjefen ble pågrepet senere på dagen på John F. Kennedy-flyplassen, om bord i et fly som skulle til Paris. Pågripelsen skjedde etter at Strauss-Kahn ringte hotellet og spurte etter mobiltelefonen han hadde lagt igjen på rommet.

* Strauss-Kahn ble 16. mai nektet løslatelse mot kausjon og varetektsfengslet fram til 20. mai.

* 19. mai ble spørsmålet om kausjon behandlet på nytt. Retten kom fram til at Strauss-Kahn kunne løslates mot kausjon, forutsatt at han settes i husarrest med elektronisk fotlenke og døgnkontinuerlig overvåking.

* Han fastholder sin uskyld, men har varslet at han går av som IMF-sjef.

* Strauss-Kahn var regnet som favoritt til å bli sosialistenes kandidat ved presidentvalget i Frankrike neste år, og var ifølge meningsmålingene kandidaten som lå best an til å slå sittende president Nicolas Sarkozy.

Kilde: NTB

Spekulasjonene går høyt om hvem som kommer til å ta over stillingen som leder i Det internasjonale valutafondet IMF, etter at Dominique Strauss-Khan varslet sin avgang i går.

Den mest trolige kandidaten til å ta over toppjobben er den franske finansministeren Christine Lagarde, melder Associated Press. En EU-kilde sier til NTB at det er ventet at Lagarde blir lasert som EU-landenes kandidat allerede neste uke.

Den tyske kansleren Angela Merkel uttalte fredag at hun «setter stor pris på den franske finansministeren». Selv om hun understreket at hun ikke annonserte Lagardes kandidatur, sa Merkel at den neste IMF-lederen burde være en europeer, ettersom IMF er dypt involvert i å håndtere gjeldskrisa i eurolandene.

Les også: Strauss-Kahn må selv betale sine voktere

Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi mener Lagarde vil være et «utmerket valg» som leder av organisasjonen.

Lagardes sjef, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, har også uttalt at jobben bør gå til en europeer. Han har imidlertid ikke uttalt seg om Lagarde. Dette er et politisk sensitivt tema, ettersom Lagarde kommer fra høyrepartiet UMP, mens Strauss-Khan tilhører sosialistpartiet.

IMF har allerede hatt fire franske ledere. Det er imidlertid aldri noen kvinne som har ledet organisasjonen.

Sier kvalifikasjoner skal avgjøre

Pengefondets fungerende leder John Lipsky sier ifølge NTB at det er enighet blant IMF-medlemmene om at utvelgelsesprosessen skal være åpen og basert på kvalifikasjoner.

– Forhåpentlig så betyr ikke åpen at den bare er åpen for noen, sa Lipsky torsdag.

Den amerikanske økonomen la til at det kan hende det vil ta litt tid før en ny leder er klar til å overta etter Strauss-Kahn.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er enig i at den neste sjefen bør velges ut ifra sine kvalifikasjoner.

– Kravene for å påta seg en stilling som allerede har vært vanskelig, bør baseres på kvalifikasjoner og tillit. Det er enda viktigere nå, i lys av hva som har skjedd de siste dagene, sier Støre.

Vesten mot resten

IMF-lederen har tradisjonelt vært europeer, mens lederen for tvillinginstitusjonen Verdensbanken har kommet fra USA. Denne sedvanen har imidlertid blitt kritisert, ikke minst av store utviklingsland som krever at deres synspunkter blir tatt større hensyn til.

IMF gjennomførte i fjor reformer i sin styringsstruktur som ga økt innflytelse til Brasil, India, Russland og Kina, mens Europa mistet innflytelse i organisasjonen.

De europeiske statsledernes insistering på at IMF bør styres av en europeer kan derfor også forstås som et forsøk på å bevare makt i en tid der Vestens dominans blir utfordret av av utviklingsland med rask økonomisk vekst og økende politisk selvsikkerhet.

Ingen tyrkisk IMF-sjef

Den britiske tidligere statsministeren Gordon Brown avviste i dag at han var aktuell for jobben. Det gjorde også Tyrkias tidligere finansminister Kemal Dervis, som ifølge Financial Times ble sett på som den mest aktuelle ikke-europeiske kandidaten.

Andre som nevnes som aktuelle for å overta lederstillingen inkluderer Singapores finansminister Tharman Shanmugaratnam, den indiske økonomen Montek Singh Ahluwalia og Polens tidligere finansminister Leszek Balcerowicz. Også Sør-Afrikas tidligere finansminister Trevor Manuel, den meksikanske sentralbanksjefen Agustin Carstens og den tidligere brasilianske sentralbanksjefen Arminio Fraga.

USA sitter på gjerdet

Den største stemmeandelen i IMF kontrolleres av USA. Sammen med de europeiske stemmene har de flertall, men USA har så langt ikke tatt stilling for noen kandidat.

Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner sier ifølge NTB at han mener pengefondets nye leder bør velges gjennom en «åpen prosess». Uttalelsen kan tyde på at han er lydhør for synspunktene til utviklingsland med raskt voksende økonomier og egne kandidater til jobben som IMF-sjef.

Men tross amerikanernes retorikk tror flere kilder med god kjennskap til pengefondet at tradisjonen vil bli videreført også i år.

– Realiteten er at denne prosessen kommer til å ende med at en europeer får jobben, sier en canadisk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Andre kilder tror USA til slutt kommer til å støtte en europeisk kandidat for ikke selv å risikere å miste kontrollen over Verdensbanken. Spørsmålet er spesielt følsomt siden den amerikanske Kongressen om kort tid skal diskutere nye bevilgninger til banken, som har i oppgave å fremme økonomisk utvikling i fattige land.

Les flere nyheter her