Streik i eliteserien i fotball

Flere eliteseriekamper fremover kan bli avlyst på grunn av streik. Her fra gårsdagens oppgjør mellom Tromsø og Viking. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (Scanpix) Les mer Lukk

95 spillere tas ut i streik etter at NISO og NHO Idrett ikke ble enige under nattens mekling. Dermed blir kommende helg i eliteserien trolig avlyst.

Fredag morgen ble det klart at det for annen gang i historien blir streik i norsk idrett.

Ifølge leder i spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, var det stor avstand mellom partene da det ble brudd i forhandlingene.

– Partene var uenige på de fleste punkter. Vi opplevde generelt liten vilje fra motparten til å finne en løsning.

– Det gjelder blant annet sentrale krav om større valgfrihet i bruk arbeidsutstyr, gjennomgåelse av kontrakter og styrking av spillernes oppsigelsesvern, sier Walltin til NRK.

Eliteserierunden i fare

Totalt blir 95 eliteseriespillere tatt ut i streik. Alt tyder på at den 9. serierunden avlyses.

Også i 2002 var norske fotballspillere i streik etter uenighet om tariffoppgjøret. Da valgte Norges Fotballforbund å avlyse hele serierunden i de øverste divisjonene.

Bare én av helgens kamper kunne i teorien blitt spilt.

– Ni klubber er truffet av streiken, åtte som er medlem av NHO og én klubb som har en direkte avtale med NISO. Det er bare én kamp hvor ingen av lagene er berørt av streiken, forteller Walltin.

Følgende ni klubber har spillere som tas ut i streik fra fredag: Brann, Fredrikstad (ikke NHO-medlem), Molde, Sogndal, Start, Tromsø, Viking, Vålerenga og Aalesund.

Walltin opplyser videre at streiken foreløpig ikke vil få konsekvenser for 1. divisjon.

Uenighet om utstyr

I første omgang betyr streiken at de berørte spillerne ikke kan trene organisert med sine klubber. Blant spillernes viktigste krav var retten til selv å velge eget arbeidsutstyr.

– Det har vært mye uenighet mellom klubber og spillere når det gjelder utstyr. Spillere som er misfornøyde med produkt som keeperhansker og fotballsko må likevel bruke utstyret. Slik er det ikke i andre land i Europa, og det burde heller ikke være slik i Norge, sier NISO-lederen.

De norske spillerne får støtte fra italiaproff John Arne Riise. Han har aldri spilt i eliteserien, men kan fra sin erfaring i Monaco, Liverpool og Roma lett forstå spillernes utfordringer når det kommer til utstyr.

– Sko er spillernes viktigste arbeidsutstyr, og det er en selvfølge at spillerne får velge sko selv. Vi henger etter resten av Europa på dette området. Fritt skovalg burde vært innført for lenge siden, sier Riise til Niso.no.

Les flere nyheter her