Tidligere IMF-sjef løslates mot kausjon

TILTALT: Retten har bestemt at tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn kan løslates mot kausjon. Her ankommer hans kone, Anne Sinclair, rettsmøtet torsdag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Dominique Strauss-Kahn er tiltalt for seksuelle overgrep, men løslates mot kausjon. Den tidligere IMF-sjefen må imidlertid i husarrest og gå med elektronisk fotlenke.

Dersom han betaler én million dollar og stiller en garanti på ytterligere fem millioner dollar, slipper han ut av fengselet, bestemte retten i New York torsdag.

Dommer Michael Obus la også til at Strauss-Kahn skal være under bevoktning 24 timer i døgnet. Han settes i husarrest med elektronisk fotlenke, et forslag som hans forsvarere hadde lagt fram for retten.

Den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) skal også ha en bevæpnet vakt døgnet rundt.

Strauss-Kahn må imidlertid tilbringe også natt til fredag bak murene, ettersom beslutningen om kausjon ikke vil bli signert før tidligst fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tiltale

Da spørsmålet om kausjon ble diskutert torsdag, ble det også kjent at en storjury i New York har tatt ut formell tiltale mot Strauss-Khan.

Storjuryens beslutning innebærer at saken kan tas videre til rettslig behandling dersom tiltalte erklærer seg ikke skyldig.

Tiltalen mot den 62 år gamle franskmannen omfatter seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse etter angivelig å ha overfalt en stuepike på et luksushotell på Manhattan i helgen.

Imot kausjon

I løpet av høringen argumenterte aktoratet imot kausjon av hensyn til rettslige prosedyrer.

– Ingen kausjonsordning vil være tilstrekkelig for å sikre at han møter i retten igjen, mente aktoratet.

Aktoratet påpekte også at Strauss-Kahn hadde forlatt hotellet der det angivelige overgrepet skal ha skjedd, med uvanlig hastverk.

Ifølge Hotel Sofitels videoopptak og øyenvitner skal han ha forlatt hotellet uten å gå innom resepsjonen for å sjekke ut.

Den tidligere IMF-sjefens advokat sa på sin side til retten at aktoratets påstand om ikke å tillate kausjon var «urettferdig og ikke i tråd med rådende rettspraksis».

Strauss-Kahn har skaffet seg et dyktig og erfarent team av forsvarere, ledet av stjerneadvokaten Benjamin Brafman.

Benekter anklager

62-åringen selv har tidligere benektet alle anklager som er blitt rettet mot ham.

– Jeg benekter på det sterkeste alle anklager som er rettet mot meg, het det i en uttalelse fra Strauss-Kahn, hvor han også offentliggjorde at han går av som generaldirektør i IMF.

Strauss-Kahns kone Anne Sinclair og en av døtrene hans møtte også fram for å overvære rettens behandling av kausjonsspørsmålet. Sinclair, som er en av fransk TVs mest berømte programledere, var raskt ute med en støtteerklæring til sin mann etter at han ble pågrepet, der hun gjorde det klart at hun ikke trodde på anklagene.

Les også: Strauss-Kahn trekker seg

Se video: Hvem tar over?


TILTALT: Dominique Strauss-Kahn. Foto: Scanpix


Les også: - Strauss-Khans advokat avviser voldtektsforsøk

Les flere nyheter her